"Родитељи, пустите дјецу да се испрљају"

Нова истраживања показују да је изложеност деце микробима и бактеријама добра за јачање њиховог имуног система, као и да родитељи данас превише држе децу изолованом.

Здравље 23.09.2016 | 15:26
"Родитељи, пустите дјецу да се испрљају"
Годинама су деца била константно изложена бактеријама које се налазе око њих. Бебе која стављају у уста све, од прстију до играчака, деца која се играју у блату, хватају инсекте и гмизавце.. Све је то природно понашање које постепено чини њихов имуни систем отпорним на разне бактерије.

Времена су се променила, а данашњи родитељи све више штите своју децу од изложености бактеријама.

Ново истраживање показује да је управо изолованост оно што може да штети здрављу деце, као и да постоји директна повезаност између недостатка отпорности на микробе и повећања ризика од хроничних болести као што су астма, алергије, гојазност, дијабетес, чак и здравог развијања мозга.

Научници су годинама изучавали микробе и бактерије које код деце изазивају болести и открили да је, како кажу, изложеност бактеријама добра превенција каснијег здравственог стања код деце.

Они наводе да разумеју и родитеље који се боје да пусте дете да се испрља и дође у додир са разним микробима, зато наводе неколико начина који могу ојачати дечији имуни систем.

1. Пустите децу да се испрљају. Док су у природи, дозволите деци да пипну све што желе, укључујући блато, дрвеће, биљке, инсекте и тако даље. Допустите им да направе питу од блата и воде, па и ако случајно делић ставе у уста, не треба паничити јер, деца кад једном осете горак укус, неће се више усудити да пробају. Нека деца што више времена проводе напољу.

2. Не склањајте дете од пса. Пустите да се ваш пас безбедно игра са бебом или малим дететом. Ако сте пса редовно водили код ветеринара, нема потребе за бригом. Последње истраживање је показало да није страшно ни ако пас полиже дете, то ће смањити ризик од астме и алергија код детета, и научиће га да воли животиње.

3. Избегавајте антибактеријске сапуне. Немојте прати руке детету чим уђе у кућу. Оставите га тако све док траје време игре.

4. Дајте деци ферментисану храну. Када храните ваше дете, размишљајте како храните и његове бактерије. Храна богата влакнима, орасима, поврћем је савршена за ’обарање’ микроба у дебелом цреву. Ферментисана храна, као што је јогурт, кефир, туршија чувају добре бактерије у организму детета.

5. Избегавајте антибиотике када је то могуће. Антибиотици убијају лоше, али и оне добре, потребна бактерије. То има узнемирујући ефекат на композицију микроба, што може да изазове астму, алергије, гојазност, дијабетес и остале болести, које су данас честе код деце због модерног начина живота. Такође, прекомерна употреба антибиотика створиће отпорност лоших бактерија на њих, утичући негативно на имуни систем.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар