10 занимљивих чињеница о Единбургу

Земља бројних природних лепота, доброг вискија и популарног килта, поноси се својим главним градом, Единбургом.

Путовања 12.09.2016 | 10:30
10 занимљивих чињеница о Единбургу
То је град богате културе и традиције, одличних ресторана и паркова за одмор, а нуди много тога за бициклисте. Ако планирате да ускоро посетите престоницу Шкотске, упознајте се са неким занимљивостима о њој.

1. Единбург сваке године посети више од четири милиона туриста који локалној економији донесу нешто више од милијарду фунти.

2. Ако сте гладни, овде ћете сигурно добро јести. Након Лондона, Единбург је град с највише ресторана који се поносе Мицхелиновим звездама.

3. Единбург има чак 112 паркова, што је више паркова по глави становника од било којег другог града у Великој Британији.

4. Престоница Шкотске брижљиво негује своју репутацију “зеленог” града, па тако има више од 70 километара бициклистичких стаза.

5. Први град на свету који је имао ватрогасну службу је Единбург.

6. Ако сте Единбург замишљали као кишовит град, преварили сте се. Наиме, овде годишње падне мање кише него у Риму, Франкфурту и Њујорку.

7. Славна енциклопедија Британница први пут је штампана у Единбургу 1768. године.

8. Становници града су у 17. веку на свом челу спаљивали измет голубова, јер су веровали да ће тиме излечити ћелавост.

9. Писац Артур Конан Дојл, аутор славног Шерлока Холмса, рођен је у Единбургу, а наводно је свог главног јунака направио на основу особина професора Џозефа Бела, познатог хирурга из 19. века.

10. Кад смо већ код књижевности, вреди поменути и да је Џ. К. Роулинг своју прву књигу о  Харију Потеру написала управо у Единбургу.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Аа

13.09.2016 14:06

Како ја волим овакве текстове...

ОДГОВОРИТЕ