Како да спријечите настанак тромба

Иако су лекови против згрушавања крви ефикасни, стручњаци стављају нагласак на природне начине превенције. Престанак пушења, смањивање телесне тежине, здрава исхрана и физичка активност неке су од основних мера превенције.

Здравље 12.10.2015 | 08:51
Како да спријечите настанак тромба

Научници се деценијама баве откривањем метода и начина којим би могли да смање ризик од настанка тромба у крвним судовима, пишу "Новости". Ову болест има чак трећина женске и четвртина мушке популације. Последњи подаци Института за истраживање тромбозе (ТРИ) у Лондону, показују да су крвни угрушци у 95 одсто случајева криви за настанак шлога или инфаркта, као и да пола милиона Европљана умре због последица стварања тромба у крви. Такође, један од три пацијента развиће тромбозу уколико се не примене превентивне мере. То могу бити лекови, као што су тромболитици, антикоагуланси, антитромбоцити, али лекари потенцирају и природне начине спречавања стварања фаталних угрушака.

- Венска тромбоза и даље представља изазов за клиничку праксу, односно за пацијенте и целокупни здравствени систем - каже Лорд Какар, професор хирургије са Универзитета у Лондону и директор Института за истраживање венске тромбозе.

Истовремено, стручњаци раде и на откривању метода којима би могло да се открије постојање угрушка, пре него што он направи штету организму. Такав један метод откривен је прошле године на Универзитету Калифорнија у Сан Дијегу. Научници су направили једноставан тест из урина који открива присуство угрушка. Тестом се мери ниво фибринопептида (ФПБ) који се ослобађа када у крви постоји тромб.

Иако постоји низ лекова којим се спречава згрушавање крви, стручњаци и даље препоручују природне начине за превенцију настанка тромба у венском систему. Тромб који се створи, циркулацијом може да доспе у различите делове тела и да доведе до запушења крвних судова, а тиме и до инфаркта, можданог удара или плућне емболије (зачепљења плућне артерије).

Парализоване особе, као и пацијенти који су услед великих прелома или операције дуго мировали, у ризику су од овог обољења, које је још вероватније, ако при томе постоје и генетске предиспозиције за то.

Последње истраживање показује и да уобичајени лекови против болова, познатији као нестероидни противупални лекови, као што су "напроксен" и "ибупрофен" (НСАИД) могу да повећају ризик од настанка тромба. Студија у којој је учествовало 21.000 пацијената, објављена у часопису "Реуматологија", показала је да они који су узимали НСАИД имају за 80 одсто већи ризик за настанак тромбозе.

Рађена су многа испитивања и анализе како би се што боље разумела природа ове болести, као и начини превенције. Нека истраживања су у стручним круговима још дискутабилна и недовољно потврђена, нарочито када се ради о природним начинима превенције. На основу досадашњих истраживања верује се да на следеће начине може да се да спречи стварање тромба, али има стручњака који се противе неким од ових врста превенције.

Узимање витамина Е

ЗА: Редовно узимање одређених доза витамина Е може да смањи ризик од настанка крвних угрушака код жена, саопштили су амерички научници. Они су, међутим, напоменули да су потребна даља истраживања која би потврдила улогу витамина Е у превенцији угрушака, или венског тромбоемболизма, опасног по живот, и препоручили пацијентима да не престају са узимањем преписаних лекова против коагулације. Резултати испитивања су показали да жене које узимају витамин Е имају 21 одсто мање изгледа да пате од појаве крвних угрушака, наводе научници Америчког удружења за срце.

- Ово је узбудљиво и интересантно откриће, али сматрам да то још није доказ - каже доктор Роберт Глин с Медицинског факултета на Харварду.

ПРОТИВ: Америчко удружење за срце обично не препоручује антиоксидантивне витамине, као што је витамин Е, за превенцију кардиоваскуларних болести или здравствених стања која укључују крвне угрушке.

Престанак пушења

Пушачи имају двоструко већи ризик од настанка тромба, кажу научници. Тешко обољење артерија ногу, Биргерова болест, која често неизбежно води у гангрену, везује се искључиво за утицај пушења.

Смањење телесне тежине

Гојазност је један од фактора ризика за настанак тромбозе. Жене које имају вишак око бокова имају повећан ризик за развој по живот опасних крвних угрушака, исто као и мушкарци са наслагама масти око струка. Дански научници спровели су десетогодишње истраживање у којем је учествовало скоро 60.000 мушкараца и жена. Истраживање је показало јасну везу између места на телу на којем су наслаге масти и ризика за стварање крвних угрушака у венама или "дубоке венске тромбозе". У чланку објављеном у америчком стручном медицинском часопису Цирцулатион: Јоурнал оф тхе Америцан Хеарт Ассоциатион, истраживачи су забележили 641 случај дубоке венске тромбозе у популацији од 27.178 мушкараца и 29.876 жена у добу од 50 до 64 године.

Открили су везу између дубоке венске тромбозе и телесне масе, индекса телесне масе, укупне количине масти у телу, обима струка и обима бокова. Показало се да вишак килограма другачије утиче на жене, а другачије на мушкарце. Истраживачи су пронашли везу између обима бокова и дубоке венске тромбозе код жена, али не и код мушкараца, а између обима струка и дубоке венске тромбозе само код мушкараца. Научници кажу да је 30 минута физичке активности дневно довољна превенција од настанка угрушака.

Исхрана богата омега 3 масним киселинама

Ограничите унос производа животињског порекла, меса, јаја и млечних производа са високим процентом масти. Омега-6 масне киселине (из поврћа, коштуњавог воћа, интегралних житарица, семенки и маслиновог уља), омега-3 масне киселине (из плаве рибе и бундевиних семенки), биљни естрогени (из производа на бази соје) и растворљива влакна (у зоби и јабукама) помажу у сузбијању штетног деловања масноће у крви.

Додаци гвожђа

Додаци гвожђа могли би да се користе у спречавању стварања угрушака, открива истраживање Империјал колеџа. Студија је спроведена на 609 пацијената са болестима крвних судова. Код оних који су узимали гвожђе ризик од угрушака се смањио.

- Ако је ниво гвожђа у крви нижи од 17 микромола по литру, ризик од тромбозе је два пута већи - каже вођа истраживања др Клер Шовлин.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар