Не претјерујте са чајевима

Лековите биљке делују на организам снажно као медикаменти. Озбиљан проблем је дозирање, концентрација лековитих састојака у биљкама зависи од поднебља, осунчаности, периода брања, чувања, припреме

Здравље 08.10.2015 | 13:00
Не претјерујте са чајевима

Колико пута сте чули упозорење: Не претерујте са чајевима? Лековите биљке, доказано, имају драгоцене састојке, али одређене компоненте у њима некада могу да блокирају дејство лекова које редовно узимате прописаном терапијом или да подстакну тегобе код хроничних болесника. Исти састојак је делотворан за једну бољку, али се никако не препоручује бубрежним болесницима или чирашима... Зато биљне терапије не би требало узети "здраво за готово", саветује професор др Зоран Максимовић са Катедре за фармакогнозију Фармацеутског факултета у Београду:

- У односу на синтетске медикаменте, код биљних је најважнија предност њихова ефикасност и готово потпуна безбедност, уз мање нежељених дејстава и интеракција. Имају дугогодишњу примену у народној медицини. Ипак, састојци лековитих биљака су фармаколошки активна једињења, која у организму слично делују као молекули синтетских лекова. Метаболишу се на исти начин коришћењем истих ензимских система, дистрибуирају крвљу и лимфом, а излучују из организма урином, столицом, знојем или млеком. Дакле, баш као и други лекови или састојци хране и дијететских производа, па у неким случајевима истовремено коришћење биљних и синтетских лекова може да се потенцира или поништи дејство свакога од њих. Осим тога, ефекти комбиноване примене могу да доведу до непредвидљивих исхода.

Ко би нарочито требало да буде опрезан?

- Због недовољног познавања деловања састојака у организму, са чајевима, биљне мешавинама и лековима би требало бити опрезан или их избегавати током првог тромесечја трудноће и дојења. На овај начин се спречава евентуална могућност негативног дејства на плод или интоксикација новорођенчета састојцима из мајчиног млека. Понекад лековите могу да доведу до гастроинтестиналних тегоба, поремећаја крвног притиска, алергијских реакција или фотосензибилизације. Истина, нежељена дејства лековитих биљака и њихових екстраката су ретка и благог интензитета, али не треба их игнорисати. Некада могу да се јаве и озбиљнији ефекти, на пример код подбела и гавеза, који могу токсично да утичу на јетру. Неке лековите биљке могу да буду у колизији како са синтетским тако и са другим биљним препаратима, дијететским суплементима и одређеним намирницама. Проблем нежељених дејстава и интеракција посебно је изражен код старијих особа јер најчешће непрекидно узимају већи број различитих лекова. Кантарион је можда типичан пример.

Шта је спорно код кантариона?

-У народној медицини се користи у лечењу упала, прехладе, проблема са бешиком, дијабетеса, хемороида, неуралгија, мигрена, кожних оболења, ублажа и вирусне инфекције... Препоручују га и као диуретик, антималарика, а у последње време и за блажи облик депресије. Приликом примене чајева и производа на бази кантариона требало би водити рачуна о томе да поједини састојци у њему подстичу активност ензимског система цитохрома. Цитохроми метаболишу састоје из хране, лекова и друге супстанце које уносимо у организам, па кантариона може да буде контраиндикован ако се истовремено користи циклоспорин, такролимус, амренавир, ирдинавир и други лекови из групе инхибитора протеазе (делују антивирусно и антибактеријски). Контраиндикован је и код употребе варфарина и других лекова против згрушавања крви, јер снижава њихову ефикасност. Осим тога, утиче на дејство антибеби пилула. Такође, ако хирург пре планиране операције установи могуће интеракције са анестетицима, требало би прекинути са узимањем кантариона. Особе светле пути такође морају да буду опрезне, јер код њих може изазвати фотодерматитис, као реакцију на сунчање.

За разне тегобе се најчешће препоручују чајне мешавине.

- Чајне мешавине се често користе и омиљени су лековити производи. Најбоље би било када би у чајној мешавини било до пет компоненти, али у пракси срећемо и двоструко више, а велики број биљака није примењива терапија за сваког појединца. Озбиљан проблем је и дозирање, јер количина активних супстанци у лековитим, а нарочито самониклим биљкама јако варира. Зависи од места где је расла, осунчаности, тренутка брања, услова чувања, па и начина припреме. Шта значи појам супена кашика? То је варијабилна мерна јединица, која зависи не само од величине кашике, већ и од тога да ли се мери растресита биљка, малог степена уситњености као што су цвет и лист или компактан и уситњен биљни материјал као што је кора, корен, кртола.

Тако супена кашика цвета камилице нема исту масу као супена кашика корена јагорчевине. Зато се у апотекарским чајним мешавинама никада не налазе биљке јаког фармаколошког дејства, јер је за њих потребно прецизније дозирање од онога које је могуће за чајну мешавину. Осим тога, лековити састојци многих биљака нису растворљиви у води, па је њихова примена у облику чајног напитка бесмислена - истиче наш саговорник.

ЕХИНАЦЕА СЕ УЗИМА ДО ОСАМ НЕДЕЉА

Лековито дејство ехинацее је опште прихваћено. Корен и читава биљка садрже велики број различитих састојака - полисахариде, флавоноиде, дериватекафене киселине, полиалкалене, алкиламиде и етарско уље. Ти састојци стимулишу имунитет, имају антизапаљенско, антисептично и антимикробно дејство. Ехинацеа се примењују као помоћно средство код првих симптома прехладе и инфекције горњих дисајних путева. Међутим, она може да буде проблематична код особа преосетљивих на састојке из биљке породице главочика (астерацеа), у које спада амброзија, али и камилица, невен и маслачак. Тако особе алергичне на амброзију, могу бити алергичне и на камилицу. То је тзв. укрштена реакција. Ехинацеа и њени препарати се не препоручују деци млађој од годину дана, као и особама са прогресивним системским оболењима, аутоимунским болестима, туберкулозом, мултипла склерозом, ХИВ инфекцијама, сидом... Ако се дуго користи, а постоји преосетљивост на компоненте, може да се јави и копривњача, бронхоспазма са опструкцијом, астма, анафилактички шок, зато не би требало да се узима дуже од осам недеља - упозорава др Максимовић.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар