Да ли је ово најопаснији нови тренд данашњице?

Из дана у дан све је више младих жена које ношењем уских корсета покушавају да остваре екстремне пропорције тела.

Здравље 28.04.2015 | 10:15
Да ли је ово најопаснији нови тренд данашњице?

Упркос упозорењима лекара да ношење корсета може негативно утицати на здравље унутрашњих органа, оштетити кожу и отежати дисање, све више младих девојака из дана у дан приклањају се овом растућем тренду.

“Желим да имам облине као Ким Кардашијан, а да у исто време будем и мршава. Не знам да ли је то могуће, али свакако мислим да је вредно труда. Из тог разлога носим корсет 8 сати дневно. Такође радим чучњеве у теретани како би моја задњица била већа“, наводи Габријела Дит, једна од девојака које се не раздвајају од овог одевног предмета.

Дит додаје да корсет носи и на часовима физичког васпитања, јер сматра да ће се на тај начин више знојити и убрзати процес мршављења, као и да понекад у корсету и спава. Корсет је почела да носи недуго након што је напунила 16 година, а недавно је прешла на још ужи модел.

“Када носим корсет, толико је утегнут, да чак ни храна не силази у желудац како треба, тако да не осећам много глад. Једем знатно мање, некада само мало салате. Али не бринем због тога. Све што ме занима су резултати - мислим да сам донекле већ успела да изменим облик свог струка. Верујем да ће, ако почнем са тренирањем сада, моје тело у будућности, када потпуно одрастем, изгледати одлично. Када окачим неку фотографију свог струка на друштвене мреже, добијем много позитивних реакција због чега моје самопоуздање прилично расте“, каже Дит.

Поједине припаднице лешег пола толико затежу корсете да не могу ни да се сагну или седну када их носе, а константно су без даха. Да би били што ефикаснији, поједини модели ојачани су дебелим жицама.

Корсети се за сада сматрају узроком анемије, стварања крвних угрушака, несвестице, неплодности и проблема с варењем, а носиоци пате од хлорозе, односно тзв. “зелене болести“ која је назив добила по боји тена насталој услед констатно ослабљене циркулације у лицу.

“Појачани притисдак на абдомен успорава повратак крви из ногу у абдомен, што може довести до настанка крвних угрушака у ногама. Због великог притиска на слабе тачке абдомена, такође је могућ настанак херније где желудац проклизава дубље у грудни кош. Додатну опасност представљају и пролапс материце и настанак хемороида”, наводи професор Базил Амори, хирург болнице “Цхеадле’с БМИ Алеxандра”.

С њим је сагласна и Дијан Џејд, коа је један од оснивача Националног центра за поремећај исхране.

“За мене је овај нови тренд једнак самоповређивању. То је последњи начин на који девојке себе кажњавају зато што немају ‘савршено тело’. Жене су одбациле корсете и разне појасеве још шездесетих и мислим да је лудило поново враћати такве ствари у моду”, закључује Џејд.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар