Најбоља заштита од грипа

Најмасовнија сезонска инфекција исцрпљује цео организам, телу треба помоћ да се врати у форму. И за одбрану од ове сезонске болести, и за бржи опоравак, најважнији је добар имунитет.

Здравље 24.03.2015 | 11:33
Најбоља заштита од грипа

Од грипа се ове сезоне не оболева масовно, али лекари тврде да има много пацијената са тешком клиничком сликом болести, углавном изазваном вирусом А (Х1Н1), познатијим као свињски грип, који је 2009. године изазвао пандемију. За 24 оболела, до 11. марта, инфекција је била фатална, а међу умрлима је било и потпуно здравих, младих људи.

То би свима требало да буде упозорење да грип може да има озбиљне компликације и да се треба на време заштитити вакцином и природним јачањем имунитета. У том случају, чак и ако се инфицирамо вирусом грипа, клиничка слика ће бити блажа, а могућност озбиљних компликација мања.

Грип најчешће "обара" оне ослабљеног имунитета и код њих су симптоми и најизраженији. Осим општих мера превенције, једино што сада може да се уради у борби против грипа јесте јачање имунитета, пре свега здравом исхраном, са што више воћа и поврћа, али и узимањем минерала (цинк и бакар) и витамина Ц, Е и Б.

Код здравих људи висока температура тела услед инфекције вирусом грипа која траје дуже од три дана аларм је да одмах крену код лекара. Пацијентима са хроничним болестима, код којих грип и може да изазове најозбиљније компликације, лекари саветују да медицинску помоћ потраже чим добију високу температуру. И за једне и за друге, отежано дисање је сигуран знак да је лекарски преглед обавезан, а на основу тога ће, по процени лекара, уз класичну симптоматску терапију - чајеве и витамине, по потреби бити укључени и лекови.

Грип се, у сваком случају, не сме схватати неозбиљно, а највећа грешка је, тврде лекари, да се болује "на ногама". Требало би одлежати седам дана. У супротном стање лако може да се искомпликује, да се болест одужи, и да се на организам већ ослабљен вирусом "накаче" и бактеријске инфекције.

И после прележаног грипа опоравак траје бар још недељу дана. Јер, после високе температуре, болова у мишићима и главобоље, организам је исцрпљен, а имунитет је сву своју снагу искористио да би се изборио са вирусима. Исхрана и одмор имају највећу улогу у опоравку, а ако се придржавате неколико следећих савета, тело ће се брже након грипа повратити у форму.

ИСХРАНА

На јеловнику би требало да буде више угљених хидрата који су основни извор енергије за организам, мозак и мишиће. Сложени угљени хидрати налазе се у хлебу, тестенини и пиринчу, а прости у воћу, меду, слаткишима и белом шећеру. Потребни су и протеини, који служе за обнављање мишићне масе и процеса обнове ткива: налазе се у месу, риби, јајима, млеку и млечним производима. Масноће су такође неопходне, посебно биљног порекла, јер су богате антиоксидансима. Има их у биљним уљима и риби. Минералне соли и витамини корисни су за јачање обрамбеног система организма, а налазе се у воћу, поврћу, махунаркама и житарицама.

ПРОТИВ УМОРА

За превладавање типичног јутарњег осећаја исцрпљености, шећер можете заменити медом, а за подстицање апетита најбоље решење је распоредити дневни унос хране у више мањих оброка. Осим тога, врло је важно пити најмање две литре течности дневно јер се на тај начин у организам уноси потребна количина минералних соли и надокнађује течност изгубљена због повишене температуре.

МАСАЖА

Можете сами масирати одређене тачке на телу: јамицу испод прегиба лакта масирајте за смиривање кашља, трљајте део између палца и кажипрста против осећаја тежине у глави, а спољне бочне стране колена против умора и недостатка апетита. Масирајте мекано средину табана ако осећате болове у костима и мишићима.

МИРОВАЊЕ И ТЕЧНОСТ

Избегавајте непотребно напрезање, мирујте што више у кревету, добро утопљени, и спавајте седам до осам сати дневно. Пијте дневно три до четири чаше исцеђеног сока поморанџе или лимуна за рехидратацију организма.

ДЕЦИ ВИТАМИН Б

Деци је више него осталима потребна помоћ у опоравку након грипа, јер њихов одбрамбени систем није потпуно развијен, а такође, и старијим особама чији имунитет са годинама постаје све слабији. У оба случаја најбољи лек за опоравак су мировање и велика залиха витамина Ц. За поновно стицање снаге и враћање апетита, најмлађи би требало да узимају и све витамине Б групе.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар