Зглобови боле гурмане

Гихт се јавља због накупљања кристала у синовијалној течности. Чак четвртина оболелих јави се касно реуматологу, тек кад обољење пређе у хронично.

Здравље 03.03.2015 | 09:11
Зглобови боле гурмане

ОД једног до три процента становништва болује од гихта, најчешћег запаљенског обољења зглобова. Ово реуматско обољење чешће погађа мушкарце, док су жене изложеније болести тек после менопаузе, када их мање штите женски хормони.


Просечан пацијент који је добио напад гихта је средовечан, гојазан мушкарац, често има дијабетес тип 2, повећан холестерол и триглицериде у крви. Лекару се јавио са јаким боловима, отоком и црвенилом у једном зглобу, у већини случајева ножном палцу.

Иако би, према јасној клиничкој слици, ови пацијенти требало лако да се препознају, у ординацијама лекара опште праксе често не буде тако. Због тога се чак четвртина оболелих јави реуматологу тек кад болест пређе у хроничну.

Још једна грешка дешава се често на нивоу примарне здравствене заштите, указује за "Новости", професор др Марија Радак Перовић, реуматолог и шеф клиничког одељења Института за реуматологију:

- Када лекар препозна акутно запаљење зглоба, дешава се да он одмах укључује терапију и то у јачој дози, што је велика грешка и може да доведе до погоршања болести. Неопходно је најпре, антиреуматицима умирити запаљење и бол, све док акутно стање не прође, а тек онда започети одговарајућу терапију, и то са минималним дозама.

Циљ терапије је смањити ниво мокраћне киселине у крви, јер је прекомерна количина, и нагомилавање њених кристала у зглобовима, узрок настанка гихта.

Откуд мокраћна киселина у зглобовима? Један део мокраћне киселине ствара се у организму, а остатак се уноси храном. Ако је у крви има превише, због генетски условљене грешке у метаболизму мокраћне киселине или поремећаја у излучивању киселине, долази до стварања кристала, који се таложе у организму, дуго времена не дајући никакве симптоме.

- Из депоа, где су се таложили, кристале одједном покрене претеран унос хране или алкохола, па они одлазе у зглобове, тетивне овојнице и тамо изазивају запаљење - објашњава проф. Радак Перовић. - До запаљења може да дође и када се јави нагли пад мокраћне киселине, а то се обично дешава ако терапија није правилно дата, односно када је прописана у превисокој дози.

Када се гихт не препозна, или неправилно лечи, запаљења се јављају чешће, размаци између напада су краћи, а болест обухвата и друге зглобове. Већина пацијената тек тада посети реуматолога, који коначну дијагозу поставља на основу мерења количине мокраћне киселине у синовијалној течности, која обавија зглобове.

- Пре него што му пропише лек, реуматолог најпре треба да санира постојеће запаљење антиреуматицима, хладним облогама, и дијетом, напомиње др Радак Перовић. - Дијетални режим је у ствари и прва линија лечења гихта, а то подразумева избегавање намирница богатих мокраћном киселином, црвена меса и прерађевине, изнутрице, жестока пића и пиво. Такође, треба да избегава угљене хидрате, концентроване шећере и заслађене напитке.

Поврће и воће, као и млеко и млечни прооизводи се препоручују, као и бела меса, док од алкохола смеју да попију чашу црног вина. Два литра течности дневно је такође неопходно да би се стимулисало избацивање мокраћне киселине.

Тек ако дијета не да одговарајући резултат, а пацијент има два акутна запаљења током једне године, прелази се на лечење лековима. Нажалост, од три групе лекова који се користе за лечење гихта, нашим пацијентима је доступна само једна група медикамената који смањују стварање мокраћне киселине.

- Донедавно смо имали и само један лек из ове групе, а сада имамо алтернативу, за оне који су из неког разлога резистентни на први лек или имају нежељене ефекте, каже проф. Радак Перовић. - Важно је почети лечење минималном дозом, са постепеним повећањем, а највише се може дати 800 милиграма, под условом да пацијент нема бубрежну слабост.

Циљ терапије је да се ниво мокраћне киселине смањи на 360 или мање микромола по литру, јер је та вредност гарант да неће бити даље кристализације, и рецидива болести.

Извор: Новости

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Александар

05.03.2015 13:44

Алое Вера Гела и низа природних супстанци који својим усагласеним деловањем дају до сада најуспеснији запазени ефекат у терапији инфламаторних реуматских болести, затим реуматских и нереуматских обољења меких ткива и уопсте проблема везаних за зглобове, тетиве, лигамент и мисице. Неопходан код проблема као сто су: – Артритис, Спондилоза, Повреде лигамената – Спортске повреде, Упале зглобова, Болови у ледјима – Тениски Лакат – Спрецава исусивање хрскавице, Стити хрскавицу од остецења – Враца Покретљивост, Обнавља Синувијалну тецност која подмазује зглобове и спрецава трење костију – Смирује болове костано-зглобног система.

ОДГОВОРИТЕ