Вируси нападају и усну дупљу

Најчешће се јавља херпес вирусна инфекција у виду црвенила и ситних пликова на местима попут најистуренијих и најосетљивијих тактилних делова горње и доње усне, на деловима тврдог непца и образа.

Здравље 30.12.2014 | 20:38
Вируси нападају и усну дупљу

БЕСПРЕКОРНА хигијена усне дупље није важна само због здравља зуба, већ и због великог броја вирусних инфекција које могу да нападну мека ткива у устима.


- Најчешће се јавља херпес вирусна инфекција у виду црвенила и ситних пликова на местима попут најистуренијих и најосетљивијих тактилних делова горње и доње усне, на деловима тврдог непца и образа - појашњава др Милан Куљача, стоматолог из ординације "Куљача". - Ови пликови прскају образујући крастице, које зарастају за десетак дана.

Вирус херпес симплекс се јавља најпре као примарна инфекција у детињству, уз повишену температуру, грозницу, малаксалост и ситне мехуриће на слузници зубног меса, који пуцају и остављају болне ранице. Ова инфекција се зове примарни херпетични гингивостоматитис, а поновна инфекција и активација вируса који се трајно налази у телу, јавља се у случајевима ослабљеног имунитета.

Доктор Куљача наводи и да је често разлог јављања вирусне инфекције поремећена бактеријска флора у усној дупљи, због претеране употребе антибиотика.

- Чак и одређени облици афтозних лезија, које су чешће узроковане бактеријама, могу да буду изазване присуством вируса у усној дупљи, као и одређени врло ретки стоматитиси усне дупље - додаје др Куљача.

Током вирусних инфекција усне дупље саветује се умерена исхрана без јако зачињених јела, без шећера и потпуна промена начина живота, уз избегавање стресних ситуација.

Као терапија најчешће се користи локална, у виду гелова и масти. Да би се превенирало поновно јављање оваквих инфекција, требало би што пре поправити оштећене и зубе са каријесом.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар