Научници открили како зауставити метастазе

Скоро деведесет одсто људи оболелих од рака изгубе битку против ове опаке болести због метастаза, односно онда када ћелије карцинома почну да се крећу ка другим органима, а на крају харају и по читавом телу. Сада, по свему судећи, постоји начин да се ширење тумора заустави и пацијентима продужи живот.

Здравље 20.09.2014 | 22:19
Научници открили како зауставити метастазе

Истраживачи са Универзитета у Калифорнији открили су ензим који је кључан за распростирање ћелијарака дојке и по телу оболелих, односно схватили су механизам зашто и како уопште долази до метастазирања примарног тумора.

У питању је ензим по имену УБЦ13, којег у раком захваћеном подручју има два до три пута више него у здравим, нормалним ћелијама. Иако је УБЦ13 веома важан за нормалан раст и развој ћелија нашег тела и здрав имунитет, научници су схватили да овај ензим има и своју мрачну страну.

Наиме, он поседује моћ да малигним ћелијама канцера дојке “нареди” да се шире даље по организму. Према речима аутора студије, доктора Ксеуфенга Вуа, здраве ћелије губе битку пред канцером јер УБЦ13 појачава активност п38 протеина, заслужног за прелазак малигнитета у здраво ткиво.

У својим ескпериментима, Ву и његов тим су женкама мишевима оболелих од рака дојке убризгавали супстанцу која зауставља активност и ензима УБЦ13 и протеина п38. Како се показало, иако је примарни тумор на дојци и даље растао, карциногене ћелије нису се шириле до лимфних чворова и даље до других органа.

- Ми смо доказали да примарни тумори заправо нису смртоносни. Права опасност крије се у ћелијама рака које су напустиле матични орган, тачније речено “побегле” кроз крвне судове у ткива суседних органа. Иако је понекад реч о само неколико ћелија, оне су веома агресивне. Сада можемо да зауставимо ширење малигних ћелија и спасимо бројне животе – поносан је доктор Ву.

Они ће наставити да даље да истражују метастазирање и других врста рака, а посебно малигног меланома (најсмртоноснијег рака коже), а ускоро се очекују и клиничка испитивања ове методе на људима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

бисенија к.

23.09.2014 19:35

све це кренути по добру ако се побиједи фармацеутска мафија, моцна и окрутна!

ОДГОВОРИТЕ