Грешке које чинимо када смо прехладјени

Кашљете, кијате, боли вас грло... И зато ћете урадити било шта да олакшате себи муке. Али, велике су шансе да ћете их следећим корацима управо продужити.

Здравље 20.09.2014 | 18:43
Грешке које чинимо када смо прехладјени

Људи често не разумеју да су наша тела биолошки способна да се сама изборе против инфекција. Током прехладе или грипа лечимо само симптоме, не сузбијамо вирусе који су прави узрочници проблема. Ако нисте пажљиви, може се десити да симптоми потрају бар још дан или два.

Затрпавате организам лековима

Узели сте пилулу или таблету, али петнаест минута касније осећате се подједнако ужасно. Зашто не бисте пробали још нешто?

Људи често не разумеју када лек треба да почне да делује. Већини ових производа за пуно дејство потребно је бар пола сата. Проблем је у томе што су болесни људи обично нестпљиви и, у њиховом уму, више лекова донеће брже олакшање.

Али, великом дозом разлилитих лекова изазваћете настајање нових симптома или погоршање старих, попут летаргије и умора. Одређени лекови против болова могу чак негативно утицати на рад јетре.

Дувате кроз нос што јаче можете

Разумемо, због овога ћете тренутно осетити олакшање. Али, у исто време, назалне течности услед јаког дувања могу доспети до синусних шупљина. Ако течност садржи бактерије или вирусе, добићете инфекцију.

Можете издувати нос да бисте смањили капљање, али немојте никако притискати и стезати ноздрве.

Сипате кафу и настављате даље

На овај начин не само да можете заразити колеге, већ и продужити симптоме. Вашем телу потребни су одмор и хидратација, а кафеин дефинитивно не доприноси томе - Не само да изазива дехидратацију већ је врло вероватно да нећете моћи ни да спавате.

Узимате преосталу количину антибиотика из кућне апотеке.

Многима се, нажалост, чини да су антибиотици лек за све, али то уверење изузетно је погрешно. Не само да шкоде, већ утичу само на бактерије, а не на вирусе. Али, чак и да добијете инфекцију синусних шупљина, коришћење преосталих антибиотика врло је опасно. Потребно је да лекар прецизно одреди дозу и дужину трајања терапије како се не би десило да бактерије због слабе дозе постану резистентне.

Игноришете упутство на капима/спреју за нос

Ови лекови утичу на смањивање отока у носу, али ако претерате, изазваћете упалу, чији су симптоми – отицање ткива. И ето вас опет на почетку.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милојко-Бања лука

22.09.2014 16:51

Ни у једном од ових метода нисам себе нашао али опет се прехладим и траје

ОДГОВОРИТЕ