Аспирин тек послије 12. године

Деца не би требало да пију лекове који садрже ацетилсалицилну киселину. Нестероидни противзапаљенски лекови код најмлађих повећавају ризик од Рејовог синдрома.

Деци млађој од 12 година која имају повишену телесну температуру не би требало давати аспирин, ни друге лекове који садрже ацетилсалицилну киселину (АСА) као што су „мидол“, „амбол“, „ацетисал“, због ризика од Рејовог синдрома.

Здравље 17.08.2014 | 13:21
Аспирин тек послије 12. године

У упутствима за коришћење неких од поменутих препарата чак је назначено да не би требало да их узимају млађи од 16 година, а изузетак може да се направи само за лечење одређених болести и стања, рецимо јувенилног реуматоидног артритиса. У САД аспирин се не препоручује млађим од 19. година. 

"Аспирин, односно ацетилсалицилна киселина, делује против болова, повишене температуре и упале а спада у групу нестероидних противзапаљенских лекова", објашњава доцент др Веселин Вушуровић, начелник Службе за неонатологију Универзитетске дечје клинике. 

"Ова супстанца се налази у природи, на пример у кори врбовог дрвета и коришћена је као лек још од античких времена. Ацетилсалицилна киселина се налази и у другим лековима, као што је кафетин". 

Аспирин у комбинацији са неким лековима (из исте групе нестероидних антиреуматика) може да изазове оток меких ткива, посебно дисајних путева, да их сузи и погорша дисање. Код деце која болују од астме његова примена може да провоцира или погорша болест. 

"Овај препарат може да изазове болове у стомаку, па чак и крварење због дејства на слузницу желуца, али то могу да изазову и други лекови из те групе, као што је „ибупрофен“ („бруфен“)", каже др Вушуровић. 

"Аспирин може да узрокује крварење због свог дејства на функцију тромбоцита посебно постоперативно. Сва ова нежељена дејства и контраиндикације по учесталости и тежини се не разликују од других лекова, посебно из исте групе нестероидних противзапаљенских лекова". 

Главна контраиндикација за примену аспирина код деце је појава Рејовог синдрома у последњој деценији двадесетог века. Болест је тешка, долази до оштећења мозга и јетре, често са леталним исходом и поред свих предузетих мера. 

Резултати испитивања узрока болести су показали да су оболела деца имала ацетилсалицилну киселину у крви, што значи да су лечена овим препаратом. Даља испитивања су показала да болест настаје чешће после инфекције вирусом варичеле и грипа, када се за снижавање повишене температуре користи аспирин. Утврђено је да су нека деца, која су оболела од овог синдрома, претходно имала урођени поремећај енергетског метаболизма. Након тога је уследила забрана примене аспирина код деце која болују од варичеле и грипа. Ово је довело да смањења учесталости Рејовог синдрома. 

"Нема поузданих резултата испитивања која доза аспирина може да изазове Рејов синдром, али је значај претходне инфекције и урођених грешака метаболизма доказан", истиче наш саговорник. 

"Деца која су лечена аспирином, без осталих наведених фактора ризика за настанак синдрома, не треба да се посебно прегледају. Уколико су деца лечена овим леком у епидемији грипа или због варичеле, треба их одвести на преглед". 

Аспирин се и даље примењује у лечењу деце, код упале зглобова, Кавасакијеве болести која је слична реуматским болестима. 

"Користи се и кад је потребно спречити појаву тромба унутар крвног суда или на синтетичким материјама у крвотоку", наглашава др Веселин Вушуровић. 

"За затварање малих артерија на изласку из срца, које би спонтано требало да се затворе после рођења, а нису се затвориле, уместо аспирина сада се користи ибупрофен". 

Коментари / 0

Оставите коментар