Ноге отичу кад ослаби срце

ОТОЦИ руку, ногу или других органа најчешће су симптом неке хроничне, узнапредовале болести.

Здравље 04.08.2014 | 10:39
Ноге отичу кад ослаби срце

До отока долази када је притисак у крвним судовима и капиларима толики да течност почне да истиче из крвних судова у периферно ткиво, или због немогућности задржавања течности у оквиру крвног суда.- Оток је увек симптом, иза којег најчешће “стоје” кардиоваскуларне болести, хронична болест јетре, бубрега, или поремећена функција штитне жлезде (хипотироидоза) - каже за “Новости” др Дејан Кордић, интерниста и интервентни кардиолог, начелник Кардиологије Клиничко-болничког центра “Звездара”. - Оток може да буде дифузан, када се јавља на целом телу, али и локализован на рукама, ногама, или чак на неким унутрашњим органима - јетри или плућима.

Како каже др Кордић, најчешћи разлози отицања ногу су кардиолошки, а међу њима срчана слабост. Отоци су заправо један од клиничких знакова ове болести, и јављају се углавном када је обољење узнапредовало.

Отоци код кардиолошких пацијената могу да буду знак и коронарне болести код пацијената који су прележали један или више инфаркта, и ослабљена им је пумпна функција леве срчане коморе. Иза отока може да се крије и примарна кардиомиопатија, којој се не зна тачан узрок. Важно је да и у једном и у другом случају постоји адекватна терапија, додаје саговорник “Новости”:

- Када већ знамо да имамо пацијента са отоцима, морамо прво да га решимо вишка течности, а затим и да утврдимо шта је узрок отока. Сада имамо на располагању моћне диуретике, лекове за избацивање вишка течности. Али, тиме само ослобађамо пацијента симптома: растерећујемо срце и ослобађамо вишак течности. Циљ је да лечимо узрок отицања и да се то стање више не понавља. У зависности од тога шта је иницијално довело до отицања, у терапији се осим диуретика користе и разни други лекови.

Пацијент који је већ на терапији диуретицима мора узимање лекова стално да прилагођава променама попут великих врућина, узимања већих количина течности и слично. Др Кордић додаје да дугогодишњи срчани или други хронични болесници и сами препознају када имају вишак или мањак течности у организму, па према томе прилагођавају дозе диуретика. Постоје савремени начини да се надгледа потреба за избацивањем течности, а један од најједноставнијих је да се прате промене телесне тежине.

- С друге стране, диуретици се често злоупотребљавају и узимају их људи којима заправо нису потребни - упозорава др Кордић. - Жене су, на пример, у летњим месецима склоне отоцима на ногама. Али, ти отоци у највећем броју случајева нису повезани ни са каквом болешћу. Оток који се јави у поподневним часовима, али га нема ујутру, или после краћег одмора и подизања ногу, није оток иза којег стоји здравствени проблем. Ови отоци обично имају везе са фазом менструалног циклуса, добом дана и деловањем силе Земљине теже. За такве отоке не треба вам диуретик, довољно је током дана подићи и одмарати ноге.

Иако су диуретици сјајни за регулисање отока, могу да организам лише веома важних електролита, или да изазову дехидратацију. Зато се морају веома пажљиво користити, у договору са лекаром који прати основну болест. Отицање је знак декомпензоване болести, упозорава др Кордић, да организам више не може да лоше функционисање изазвано обољењем компензује уз помоћ наших биолошких механизама. Зато је појава отока увек разлог за одлазак код лекара, како би се испитало који здравствени проблем их изазива.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЈЕЛА

10.08.2014 17:40

МЕНЕ КАД ЗАБОЛЕ НОГЕ И ОТЕКНУ ЈА САМО ДИГНЕМ НОГЕ ПОЛА САТА И СВЕ ПРОДЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ