Францускињу ударио метеорит док је пила кафу на тераси!

Жену у Француској која је недавно уживала у кафи са својом пријатељицом ударио је мали метеорит, што се сматра изузетно ретким догађајем, наводе локални медији вестима.

Занимљивости 19.07.2023 | 15:29
Францускињу ударио метеорит док је пила кафу на тераси!

Жена је ц́аскала са пријатељицом напољу на тераси када ју је мистериозни каменчиц́ ударио у ребра, пише француски лист Лес Дерниèрес Ноувеллес д’Алсаце. (ДНК).

“Чула сам велики ‘Пом’ како долази са крова поред нас. У другом који је уследио осетила сам удар у ребра. Мислила сам да је животиња, слепи миш!” жена, која није идентификована, рекла је новинама. “Мислили смо да је то комад цемента! Али није имао боју.”

Метеорити су “свемирске стене” које преживе своје путовање мислец́и на Земљину атмосферу и ударе у земљу. Ови објекти – познати као метеороиди када су у свемиру – имају распон величине од зрна прашине до малих астероида.

Метеороиди потичу из других вец́их тела — пре свега астероида, али и Месеца и других планета попут Марса. Метеороиди могу бити стеновити, метални или комбинација ова два.

<див цласс="цоде-блоцк цоде-блоцк-дефаулт цоде-блоцк-4 цоде-блоцк-параф4-десктоп-адм"> 

Вец́ина метеороита се потпуно распада док јуре кроз Земљину атмосферу десетинама хиљада километара на сат. Од оних који доспеју на земљу у неком облику, обично преживи само мали проценат оригиналног метеорита. Када се пронађу метеорити, они имају тенденцију да се крец́у између величине каменчиц́а и величине  песнице.

Након што ју је ударио камен, Францускиња, која живи у општини Ширмек на североистоку земље, однела га је кровопокривачу на преглед. Кровничар јој је рекао да није направљен од цемента вец́ да личи на метеорит. Затим је мистериозни објекат показала геологу Тијерију Ребману.

Геолог је рекао ДНК да изгледа да стена садржи мешавину гвожђа и силицијума и да би могао бити метеорит. Укупно, сви делови <а титле="слика метеорита видите овде" хреф="хттпс://цдн-с-www.дна.фр/имагес/Е260822Д-1Е30-493Ц-А8ЦД-А4БА5Е6ДЦ3АБ/НW_раw/ла-партие-принципале-де-л-објет-томбе-ду-циел-пхото-дна-јеан-степхане-арнолд-1689706111.јпг">метеорита који је пао који су пронађени имају укупну масу од скоро 113 грама. Ребман је рекао да је феномен да људи буду ударени таквим предметима изузетно реткост <а хреф="хттпс://www.неwсwеек.цом/wоман-хит-метеорите-франце-1813076">извештава неwсwеек.

Процењује се да скоро 50 тона метеоритског материјала падне на Земљу сваког дана, наводи НАСА. Али вец́ина тога је изузетно мала и вец́ина пада у океане, који покривају око 70 процената површине планете. Када се нађу на копну, тешко је разликовати метеорите од нормалних земаљских стена само по изгледу.

Први потврђени случај да метеорит директно удари у особу догодио се у Сједињеним Државама пре скоро 70 година! метеорит је ударио Анн Ходгес из Силацауге града у Алабамки камени метеорит био је тежак око 3.63кг који је пао кроз њен кров у новембру 1954. године. Удар је оставио тешке модрице Анн.

(занимљивостидана.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар