Francuskinju udario meteorit dok je pila kafu na terasi!

Ženu u Francuskoj koja je nedavno uživala u kafi sa svojom prijateljicom udario je mali meteorit, što se smatra izuzetno retkim događajem, navode lokalni mediji vestima.

Zanimljivosti 19.07.2023 | 15:29
Francuskinju udario meteorit dok je pila kafu na terasi!

Žena je ćaskala sa prijateljicom napolju na terasi kada ju je misteriozni kamenčić udario u rebra, piše francuski list Les Dernières Nouvelles d’Alsace. (DNK).

“Čula sam veliki ‘Pom’ kako dolazi sa krova pored nas. U drugom koji je usledio osetila sam udar u rebra. Mislila sam da je životinja, slepi miš!” žena, koja nije identifikovana, rekla je novinama. “Mislili smo da je to komad cementa! Ali nije imao boju.”

Meteoriti su “svemirske stene” koje prežive svoje putovanje misleći na Zemljinu atmosferu i udare u zemlju. Ovi objekti – poznati kao meteoroidi kada su u svemiru – imaju raspon veličine od zrna prašine do malih asteroida.

Meteoroidi potiču iz drugih većih tela — pre svega asteroida, ali i Meseca i drugih planeta poput Marsa. Meteoroidi mogu biti stenoviti, metalni ili kombinacija ova dva.

 

Većina meteoroita se potpuno raspada dok jure kroz Zemljinu atmosferu desetinama hiljada kilometara na sat. Od onih koji dospeju na zemlju u nekom obliku, obično preživi samo mali procenat originalnog meteorita. Kada se pronađu meteoriti, oni imaju tendenciju da se kreću između veličine kamenčića i veličine  pesnice.

Nakon što ju je udario kamen, Francuskinja, koja živi u opštini Širmek na severoistoku zemlje, odnela ga je krovopokrivaču na pregled. Krovničar joj je rekao da nije napravljen od cementa već da liči na meteorit. Zatim je misteriozni objekat pokazala geologu Tijeriju Rebmanu.

Geolog je rekao DNK da izgleda da stena sadrži mešavinu gvožđa i silicijuma i da bi mogao biti meteorit. Ukupno, svi delovi meteorita koji je pao koji su pronađeni imaju ukupnu masu od skoro 113 grama. Rebman je rekao da je fenomen da ljudi budu udareni takvim predmetima izuzetno retkost izveštava newsweek.

Procenjuje se da skoro 50 tona meteoritskog materijala padne na Zemlju svakog dana, navodi NASA. Ali većina toga je izuzetno mala i većina pada u okeane, koji pokrivaju oko 70 procenata površine planete. Kada se nađu na kopnu, teško je razlikovati meteorite od normalnih zemaljskih stena samo po izgledu.

Prvi potvrđeni slučaj da meteorit direktno udari u osobu dogodio se u Sjedinjenim Državama pre skoro 70 godina! meteorit je udario Ann Hodges iz Silacauge grada u Alabamki kameni meteorit bio je težak oko 3.63kg koji je pao kroz njen krov u novembru 1954. godine. Udar je ostavio teške modrice Ann.

(zanimljivostidana.com)

Komentari / 0

Ostavite komentar