Град "пет овнова": Кафа на 600 метара висине

Кина последњих дана ужива све већу пажњу светских путника, посебно у време када је домаћин неког великог спортског догађаја.

Путовања 05.09.2019 | 10:42
Град "пет овнова": Кафа на 600 метара висине
Светско првенство у кошарци, које детаљно можете пратити у специјалу Мундобаскет портала Б92, одржава се у неколико градова, од којих су неки у покрајини Гуангдунг. 

Главни град Кантона, што је други назив за покрајину Гуангдунг, је Гуангџоу. Овај град је препознатљив по кули Кантон, висине од скоро 600 метара, која ноћу сија у разним бојама. Ова кула је накратко била највиша на свету, а у њој можете попити кафу, отићи на вечеру или једноставно уживати у погледу на град.

Град можете сагледати и са реке. Ноћна вожња Бисерном реком, трећом по дужини у Кини, је можда и најбољи начин како да проведете време када падне мрак.

Поглед на град под неонским светлима оставља невероватан утисак. Са реке може да се види Хаиџу трг, Кула Кантон у свом пуном сјају, као и многобројни величанствени небодери.

У Гуангџоу треба обићи највећи парк. Поред прелепог зеленила у којем људи траже уточиште од градске гужве, у парку се налази споменик “Пет овнова“ што је један од симбола града. “Музеј Гуангџу“ је смештен у парку Јусју у торњу Џенхаи који је неколико пута рушен и грађен од 1380. године.

Овај торањ је једна од најважнијих културних знаменитости града, изградио ју је цар Хунг-ву, оснивач династије Минг. У близини се налазе и зидине из овог времена, које су одолеле многим ратовима, а сада, обрасле у зеленило, красе парк.

Осим овог парка, многи туристи буду одушевљени и “Кинеском ботаничком баштом“. Ово је најстарија и највећа ботаничка башта у Кини. Посетиоци имају прилику да се диве разноликим биљкама, “Чаробној шуми“ и имитацији села из доба неолита.

“Храм династије Чен“ треба да обиђе свако ко се интересује за историју. Првобитно је ово било место где су се младићи припремали за царске испите. У овом здању данас се налази “Музеј народне уметности“. За обилазак целог комплекса, који је украшен изрезбареним циглама, камењем, дрвеним површинама, и живописним сликама разних уметничких праваца потребно је неколико сати.

Поред овог храма, у Гуангџуу, путници би требало да посете и Храм шест баниан стабала, који је заправо будистички храм подигнут 537. године. Унутрашњост храма је шаренолика и посебно лепа. “Гуангсјао“ је, такође, храм посвећен будизму. Много пута је обнављан, па је данас мањи него што је био када је тек подигнут, али је и поред тога један од најважнијих храмова у Гуангџуу.

Још једна значајна знаменитост је меморијални центар Сун Јат-Сен. Ова прелепа зграда, са карактеристикама препознатљиве кинеске архитектуре, била је сведок многим важним историјским догађајима. Овде може да се сазна све о првом председнику Републике Кине, “Отац домовине“, како га називају, играо је важну улогу у свргавању династије Ћинг.

“Ћинг Пинг“ је кинеска апотека коуј треба посетити чак и онда када немате потребу за лековима. Овде се продају традиционалне лековите биљке и лекови прављени по старим кинеским рецептима. У току обиласка могуће је да се слуша предавање о лековитим биљкама које се вековима користе у кинеској медицини.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар