Grad "pet ovnova": Kafa na 600 metara visine

Kina poslednjih dana uživa sve veću pažnju svetskih putnika, posebno u vreme kada je domaćin nekog velikog sportskog događaja.

Putovanja 05.09.2019 | 10:42
Grad "pet ovnova": Kafa na 600 metara visine
Svetsko prvenstvo u košarci, koje detaljno možete pratiti u specijalu Mundobasket portala B92, održava se u nekoliko gradova, od kojih su neki u pokrajini Guangdung. 

Glavni grad Kantona, što je drugi naziv za pokrajinu Guangdung, je Guangdžou. Ovaj grad je prepoznatljiv po kuli Kanton, visine od skoro 600 metara, koja noću sija u raznim bojama. Ova kula je nakratko bila najviša na svetu, a u njoj možete popiti kafu, otići na večeru ili jednostavno uživati u pogledu na grad.

Grad možete sagledati i sa reke. Noćna vožnja Bisernom rekom, trećom po dužini u Kini, je možda i najbolji način kako da provedete vreme kada padne mrak.

Pogled na grad pod neonskim svetlima ostavlja neverovatan utisak. Sa reke može da se vidi Haidžu trg, Kula Kanton u svom punom sjaju, kao i mnogobrojni veličanstveni neboderi.

U Guangdžou treba obići najveći park. Pored prelepog zelenila u kojem ljudi traže utočište od gradske gužve, u parku se nalazi spomenik “Pet ovnova“ što je jedan od simbola grada. “Muzej Guangdžu“ je smešten u parku Jusju u tornju Dženhai koji je nekoliko puta rušen i građen od 1380. godine.

Ovaj toranj je jedna od najvažnijih kulturnih znamenitosti grada, izgradio ju je car Hung-vu, osnivač dinastije Ming. U blizini se nalaze i zidine iz ovog vremena, koje su odolele mnogim ratovima, a sada, obrasle u zelenilo, krase park.

Osim ovog parka, mnogi turisti budu oduševljeni i “Kineskom botaničkom baštom“. Ovo je najstarija i najveća botanička bašta u Kini. Posetioci imaju priliku da se dive raznolikim biljkama, “Čarobnoj šumi“ i imitaciji sela iz doba neolita.

“Hram dinastije Čen“ treba da obiđe svako ko se interesuje za istoriju. Prvobitno je ovo bilo mesto gde su se mladići pripremali za carske ispite. U ovom zdanju danas se nalazi “Muzej narodne umetnosti“. Za obilazak celog kompleksa, koji je ukrašen izrezbarenim ciglama, kamenjem, drvenim površinama, i živopisnim slikama raznih umetničkih pravaca potrebno je nekoliko sati.

Pored ovog hrama, u Guangdžuu, putnici bi trebalo da posete i Hram šest banian stabala, koji je zapravo budistički hram podignut 537. godine. Unutrašnjost hrama je šarenolika i posebno lepa. “Guangsjao“ je, takođe, hram posvećen budizmu. Mnogo puta je obnavljan, pa je danas manji nego što je bio kada je tek podignut, ali je i pored toga jedan od najvažnijih hramova u Guangdžuu.

Još jedna značajna znamenitost je memorijalni centar Sun Jat-Sen. Ova prelepa zgrada, sa karakteristikama prepoznatljive kineske arhitekture, bila je svedok mnogim važnim istorijskim događajima. Ovde može da se sazna sve o prvom predsedniku Republike Kine, “Otac domovine“, kako ga nazivaju, igrao je važnu ulogu u svrgavanju dinastije Ćing.

“Ćing Ping“ je kineska apoteka kouj treba posetiti čak i onda kada nemate potrebu za lekovima. Ovde se prodaju tradicionalne lekovite biljke i lekovi pravljeni po starim kineskim receptima. U toku obilaska moguće je da se sluša predavanje o lekovitim biljkama koje se vekovima koriste u kineskoj medicini.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar