Љекари откривају да ли вам заиста треба дезодоранс

Готово је немогуће у данашње време замислити живот без дезодоранса и антиперспиранта, посебно у летњим месецима када се многи боре с неугодним мирисом зноја.

Здравље 04.05.2019 | 14:41
Љекари откривају да ли вам заиста треба дезодоранс
Дезодоранси се боре с неугодним мирисима и прекривају их, док антиперспиранти делују тако да блокирају знојење. Иако сузбијају неугодне мирисе и ублажавају знојење, дезодоранси не уклањају нечистоће и бактерије с коже.

Редовно туширање или купање не смањује деловање дезодоранса на кожи, па га је довољно нанети на кожу сваки други или трећи дан, посебно ако је кожа осетљива. Заблуда је и да се неки људи не зноје - сви се зноје, само неки имају природно слабији мирис.

Вероватно сте већ чули упозорења како би требало да избегавамо дезодоранс или антиперспирант који садржи алуминијум, односно алуминијумске соли као што су алуминијум-хлорид и алуминијум-хлорхидрат јер су их нека истраживања повезала с карциномом дојке и Алцхајмеровом болешћу.

Иако многи људи користе изразе дезодоранс и антиперспирант наизменично, они нису иста ствар. Једноставно речено, дезодоранси помажу у блокирању мириса тела, али не заустављају знојење. Антиперспиранти обично садрже алуминијум који блокира знојне жлезде и смањује излучивање зноја, појашњава за Хафингтон пост (Хуффингтон Пост) дерматолог др Форум Пател.

С друге стране, дезодоранс обично не садржи алуминијум. Уместо тога, обично делује маскирањем мириса.

"Сви имамо алуминијума у телу", појашњава дерматолог др Шариз Долитски.

"Има га у води, храни, у посуђу, прибору за јело, козметици... Али не постоје докази који показују да ћемо највеће количине алуминијума апсорбовати из дезодоранса и антиперспираната", појашњава др Долитски.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар