Шта треба да једу вегани како би остали здрави?

Британска нутриционисткиња Џена Хоуп открила је правила којих треба да се придржавају сви које желе да постану вегани како би одржали свој имунитет и били здрави.

Здравље 18.03.2019 | 08:57
Шта треба да једу вегани како би остали здрави?
Објаснила је да су кључне групе биљака и витамина које треба редовно уносити како организам не би ослабио. 

"Разноликост хране је врло битна за добијање здравих цревних микроба за које знамо да су повезани с многим факторима општег здравља, међу којима су управљање телесном тежином, спавање и имунитет. Они који су на веганској дијети треба да осигурају да већина њихове дијете садржи поврће, воће, пасуљ, махунарке, орашасте плодове и семенке", казала је. 

Сваки вегански тањир треба да садржи грашак, броколи, карфиол, патлиџан, печурке, паприке, спанаћ, мирођије, тиквице и слично. 

"Оброци треба да садрже изворе протеина као што квиноја, пасуљ, лећу, сочиво, орашасти плодови, те кромпир, смеђа рижа, кус-кус и слично. Ови састојци су битан извор масноћа и помажу у апсорбовању храњивих састојака, инсулина, продукцији хормона и регулисању упала. Храна попут семенки, маслиновог уља и авокада су одличне веганске опције", истакла је. 

Када су у питању витамини, ситуација је мало тежа с избором хране, али није немогућа. Калцијум је есенцијалан за здравље костију и може се наћи у млечним производима, али има га и у зеленом лиснатом поврћу и у млеку које се не добија од животиња. Јод је такође у млечним производима и белој риби, али вегани га могу наћи и у морској храни, кромпиру и сувим шљивама. 

Вегани често имају проблем с недостатком витамина Д због тога треба да пију таблете које садрже овај витамин.

Б 92
фото:интернет

 

 
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар