Није исто ако повреда настане дању или ноћу

Ране на телу које настану током дана зарастају брже од оних које добијемо у ноћним незгодама. Процесе регулише унутрашњи сат, а то сазнање је корисно за операције и друге медицинске интервенције.

Здравље 24.11.2018 | 12:07
Није исто ако повреда настане дању или ноћу
Експерименти са ћелијама коже и другим ћелијама спроведени на мишевима показали су да дневне повреде зарастају два пута брже од ноћних. Када су слична испитивања урађена на људима, код 118 пацијената примећено је да је њиховим ранама насталим ноћу требало 60 посто више времена да зарасту него онима које су се десиле у току дана.

Истраживање је објављено у Транснационалном медицинском журналу.

Унутрашњи сат регулише зарастање рана ћелија коже и оптимизује зарастање током дана. Ово може да се покаже као корисно за операције и друге медицинске интервенције и може да допринесе доласку до нових лекова за зарастање рана.

Дневни ритам прилагођава се различитим фазама дана, утиче на спавање, понашање, ниво хормона, телесну температуру и метаболизам.

"Показали смо да дневни циклус у сату нашег тела контролише којом брзином оштећене ћелије коже зарастају и како се оштећено ткиво опоравља уз један веома важан протеин који се зове актин", рекао је аутор студије Нед Хојл (Хоyле).

Ефикасан опоравак коже круцијалан је за спречавање инфекције, а када зарастање крене по злу, ране могу да оставе трајан и непоправљив ожиљак.

Даља истраживања везана за зарастање рана и доба дана када оне настају могу умногоме допринети развоју лекова који поспешују зарастање рана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар