Канадски љекари: У музеј по рецепт

Љекари у Канади ће од четвртка издавати рецепте за посјету музеју као додатак конвенционалној терапији, у оквиру пилот пројекта.

Здравље 30.10.2018 | 11:18
Канадски љекари: У музеј по рецепт
Пројект је резултат сарадње Удружења канадских франкофоних љекара и Монтреалског музеја лијепих умјетности.

Замишљен је тако да пацијентима који пате од разних физичких и менталних болести, као и члановима њихових породица, омогући да током бесплатних посјета музејима искористе благодети које уметност има на здравље појединца.

У првој фази пројекта љекари ће преписати 50 рецепата за посјете изложбама. Сваки рецепт важи максимално за двије одрасле и за двије малољетне особе.

„Стотињак љекара се пријавило за учествовање у пројекту који ће трајати годину дана“, рекла је за АФП Николе Парент, директорка Удружења.

Према њеним ријечима, то је доказ да „љекари имају сензибилитет и да су отворени према алтернативном приступу лијечењу и благотворном утицају умјетности на здравље, без обзира на научне показатеље“.

Благотворан учинак упоредила је с производњом „неурохормона који се луче за вријеме неке физичке активности“.

„Посматрање умјетничког дјела или учествовање у неком креативном процесу подстиче исте окидаче који дјелују на когнитивне функције, на добробит појединца, а притом се мисли на неурохормоне који су присутни код тескобе, стреса, депресије...“, објаснила је Парентова.

Директорка Удружења канадских франкофоних љекара нада се да ће и остали канадски музеји слиједити примјер Монтреалског музеја лијепих уметности, који од 2016. године развија експертизу арт-терапије код особа које се боре с разним здравственим проблемима.

„Скептике подсјећамо да се прије непуних стотину година говорило како спорт деформише тијело и да је опасан за плодност жена“, истакла је Парентова.

„Данас љекари преписују физичку активност и вјежбе. На исти начин могу преписати и одлазак у музеј“, закључила је Николе Парент.

РТС
фото:интернет
 
 

Коментари / 0

Оставите коментар