Савремена терапија за дијабетес штити и срце

Сваких седам секунди у свету неко умре од последица шећерне болести. Како би се томе стало на пут, у Берлину су лекари из скоро целог света представили најновија открића у овој области. Екипа РТС-а присуствовала је Европском конгресу дијабетеса.

Здравље 09.10.2018 | 11:40
Савремена терапија за дијабетес штити и срце
Свет се против дијабетеса бори истим оруђем – превенцијом на првом, а новим научним открићима на другом месту. Представили су их у Берлину.

Ми сада знамо да око 80 одсто пацијената са дијабетесом умире од кардиоваскуларних болести. Најважније вести долазе од најновијих истраживања и ми сада имамо терапије које не само да смањују шећер, већ штите и срце“, објашњава Антонио Чериело из Италије.

Небојша Лалић из Клиничког центра Србије напомиње да су на конгресу представљени резултати нових студија које у целини скоро удвостручују број лекова који не само да успешно регулишу шећер, него и спречавају кардиоваскуларне болести.

„Сад их имамо чак шест у поређењу са три која смо имали до сада“, додаје Лалић.

А како ће се дијабетес и његове компликације у будућности лечити, чуло се у Берлину.

„Представљен је нови водич за лечење дијабетеса типа два, Америчке и Европске асоцијације. И то је велика ствар, јер ће то бити релеватно за све лекаре широм света“, указује Џон Нолан из Ирске.

У свету са дијабетесом живи око 415 милиона људи, односно свака 11. особа. Процењује се да ће до 2040. године ту хроничну болест имати око 642 милиона људи.

„Ја имам дијабетес тип један. Добио сам га пре 20 година. Ми радимо много на подизању свести, правимо кампање, едукујемо грађане“, прича Себастијан Хаустин из Немачке.

Порука лекара широм света – жеђ, појачано мокрење, умор, замагљен вид и губитак тежине не игноришите!

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар