Пријети нам шест опасних епидемија које су већ активне

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да је у јуну ове године први пут у историји истовремено светом харало чак шест смртоносних вируса.

Здравље 28.07.2018 | 12:51
Пријети нам шест опасних епидемија које су већ активне
Катастрофална епидемија еболе убила је 11.300 људи и потрошено је на милијарде долара да се спречи ширење. СЗО поставља нове темеље за будуће превенције ширења епидемија како се сличне ситуације више не би понављале, пише хрватски портал "Експрес". 

СЗО је саставио листу приоритета са најопаснијим вирусима који би могли да угрозе свет, а то су: ебола, МЕРС, зика, Нипах вирус, Ласа грозница и Рифт вели грозница. 

Још 2015. године они су започели студију којом утврђују од којих болести прети слична опасност и како превентивно деловати. 

Од набројаних шест болести и патогена ове године већ је умрло 190 људи, а заустављање епидемије коштало је милионе долара. Али проблем није решен и велика је вероватноћа да ће се поново појавити и заразити још више људи. Предвиђа се да би могле да убију хиљаде људи и изазову погубне последице, а готово да се и не зна да су све ове болести биле активне током прошлог месеца.

Доктор Мајк Рајан из СЗО каже да се оваква активност свих смртоносних болести није догодила у последњих 25 година, па су они непрестано у приправности. Свет обично сазна за четири-пет различитих епидемија годишње, али оне се обично не догађају у исто време. 

И док су ове године успели епидемије да задрже под контролом, стручњаци су забринути због све мањих улагања у истраживање и развој, што је најважнији фактор у сузбијању ризика од ширења епидемија. 

И амерички Конгрес тражи редовне и ажуриране извештаје. Републиканац Ами Бера тражио је да се повећа издвајање за спречавање еболе, а ових дана једногласно је то усвојено. Истовремено се појавио и документ који тражи од директора ДНИ-ја, националне обавештајне службе, да размотри опасност од заразних болести и пандемија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар