Људи погрешно користе креме за сунчање

Препарати за заштиту коже од сунца пружају мање од 50 одсто предвиђене заштите, показало је најновије истраживање. Проблем, међутим, нису креме, већ њихово коришћење, тврде научници.

Здравље 26.07.2018 | 07:39
Људи погрешно користе креме за сунчање
У теорији, коришћење креме за заштитним фактором 15 требало би да буде довољно да заустави оштећења од сунчевог зрачења. У пракси, људи користе факторе од 30 до 50 како би се заштитили.

Заштитна крема са фактором 50, уколико се нанесе на уобичајени начин, пружиће тек 40 одсто очекиване заштите, каже професор Ентони Јанг за Би-Би-Си.

Креме морају да буду нанесене у довољно дебелом слоју на кожу, а већина људи то не ради. Заштитни фактор креме подразумева да ће пружити толику заштиту под претпоставком да је нанет у количини од два милиграма по једном центиметру квадратном коже.

То значи да би на кожу одрасле особе требало нанети 36 грама креме како би се покрило читаво тело и пружила неопходна заштита.

Више од пола кашичице за: сваку руку, врат, лице и уши.

Више од кашичице за: сваку ногу, груди, абдомен и леђа.

Подручја попут врата, чела и ушију се често пропуштају, па стручњаци кажу да треба посебно обратити пажњу на те делове тела.

Такође, стручњаци подсећају да не треба заборавити да током сунчања треба поново наносити крему.

Британска асоцијација дерматолога саветује да крему прво треба нанети 15 до 30 минута пре излагања сунцу, као и да пре изласка треба прегледати да неко место на телу није пропуштено.

Осим тога, крему треба поново наносити сваких пар сати и обавезно након пливања и брисања пешкиром.

Брисање тела пешкиром након изласка из воде по правилу скида око 85 одсто креме.

Још нешто треба имати у виду, а то је одбијање сунчевих зрака о површину, које често може да појача моћ радијације: снег за 85, песак до 17, а вода до пет одсто.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар