Најопаснија животиња на свијету

Комарци су најсмртоносније животиње на свету, чак милион смртних случајева се забележи сваке године, углавном због маларије. Постоји око 3. 000 врста, али се само неколико стотина храни људском крвљу.

Здравље 14.07.2018 | 11:40
Најопаснија животиња на свијету
Ремете нам сан, буде убилачки нагон, мрзимо их као вероватно ниједне друге животиње. Комарци. Да ли сте знали да су најстарији примерци ове врсте постојали пре 400 милиона година? Ово су још неке занимљивости о сталним пратиоцима лета.

Комарци су најсмртоносније животиње на свету, чак милион смртних случајева се забележи сваке године, углавном због маларије. Постоји око 3.000 врста, али се само неколико стотина храни људском крвљу. Неки уједају искључиво птице, други гмизавце.

За статус досадних крвопија одговорне су женке јер само оне уједају, али не без разлога - потребан им је протеин из крви за оплодњу. Кад се не размножавају, и женке нас остављају на миру. А знате ли како се хране мушкарци? Цветним нектаром.

Комарци споро лете, њихова просечна брзина је до 2,4 километра на сат. Ако би се одржала трка међу инсектима, комарци би били на зачељу, престигли би их и лептири и пчеле. Али зато крилима ударају од 300 до 500 пута у секунди што објашњава онај досадни звук који чујемо.

Углавном остају близу воде, али неки лете и 160 километара ван свог природног станишта. Могу живети и пет, шест месеци, али просечна старост је само две до три недеље.

Главни сигнал да је њихов потенцијални оброк у близини је угљен диоксид који људи и животиње производе дисањем. Могу да га осете на 22 метра, а онда нам нема спаса. За ноћ, један комарац може да уједе и до пет пута док не буде потпуно сит. Пре него што нам исиса крв, убациће мало пљувачке која делује као анестетик, у супротном бисмо га опазили и убили пре него што испуни циљ. Зато су еволуцијом комарци научили лекцију да је најбоље да "оперишу" ноћу кад су њихове жртве у кревету.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цхристиан Сwеден

15.07.2018 11:43

Бољи наслов би био најопаснији облик зивота или најопаснији инсект јер то је инсект а инсекти нису зивотиње...

ОДГОВОРИТЕ