Газирана вода – добар начин да хидрирате организам

Љубитељи газиране воде могу да одахну, јер нема разлога да брину за своје здравље. Постоји много митова у вези газиране воде, да ,,извлачи” калцијум из костију, да уништава зубну глеђ. Шта је од тога истина?

Здравље 28.05.2018 | 11:00
Газирана вода – добар начин да хидрирате организам
Ако волите газирану воду, не постоји ниједан разлог који би вас спречио да да уживате у њој. Газирана вода је вода без калорија и шећера, одлична замена за газирана пића која садрже шећер а нарочито је добра ако се пије на празан стомак јер ствара осећај ситости. 

Немате разлога да бринете за зубну глеђ. Студија објављена у “Јоурнал оф Орал Рехабилитатион” доказује да је ризик за зубну глеђ 100 пута мањи код газиране воде него код осталих безалкохолних пића.

Такође, истраживачи у Центру за Остеропорозу Крајстон универзитета, САД, доказали су да газирана вода нема негативан утицај на људске кости за разлику од неких газираних пића која смањују густину костију у женским куковима. Откривено је да смањена просечна густина костију само код жена које су пиле 3 пута недељно слатке газиране напитке. 

Сви стручњаци се слажу да је газирана вода безопасна докле год кроз исхрану уносимо довољно калцијума. Доказано је да људи који је пију имају мање проблема са вишком килограма, јер им мехурићи стварају осећај ситости. Без обзира на мехуриће, један део дневне препоручене количине течности можете заменити газираном водом. Једино ограничење пијења газиране воде, постоји код ососба које пате од синдрома надраженог црева или запаљенске цревне болести.

Б 92
фото:интернет
 

 

Коментари / 0

Оставите коментар