Само један милкшејк може да доведе до промјена у крви

Још одраније је познато да исхрана богата засићеним масноћама доприноси опасности од развоја срчаних болести, али је недавно истраживање америчких научника показало да и само један такав оброк може дугорочно негативно да утиче на здравље.

Здравље 04.04.2018 | 12:00
Само један милкшејк може да доведе до промјена у крви
Наиме, само један оброк богат засићеним масноћама готово одмах резултира променама у крвним судовима и код здравих људи, пишу научници у часопису Лабораторy Инвестигатион.

Амерички Центри за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) подсећају да храна богата засићеним мастима повећава ниво холестерола у крви, повећавајући и опасност од кардиоваскуларних обољења, попут атеросклерозе.

Већина људи зна да такав начин исхране дугорочно води до неког од срчаних обољења, али су научници са Медицинског факултета Џорџија у Огасти спровели истраживање желећи да установе да ли је могуће да само један оброк богат засићеним масноћама одмах оставља последице и да ли је заиста толико штетан.

Након завршетка мање студије одговор је био потврдан.

Студија спроведена на 10 здравих мушкараца показала је да конзумирање само једног оброка са високим уделом масти, на пример чоколадног милкшејка, резултира нездравим променама у крвним судовима и црвеним крвним зрнцима.

Десет здравих мушкараца су попили чашу милкшејка од пуномасног млека са шлагом и сладоледом. Напитак је садржао 80 грама масти и 1.000 калорија. Након само четири сата, лабораторијски тестови су показали да су крвни судови испитаника мање еластичне, а део црвених крвних зрнаца, која су иначе глатка и плочаста, изменио је облик и постао "зашиљен".

"Та промена може да утиче на крвоток", каже професорка анатомије и ћелијске биологије са Универзитета у Џорџији Џулиа Британ, и додаје: "Добра вест је да су штетне промене нестале после осам сати".

"Не треба дизати панику ако сте управо 'слистили' чизбургер и велики милкшејк, јер су последице таквог оброка, са високим процентом масноћа, по здраве људе - привремене, али не смеју да вам пређу у навику", упозорава она.

"Ваш организам то може да поднесе, ако сви следећи оброци не буду исти такви."

Научници истичу да је реч о студији спроведеној на врло малом броју испитаника. Кажу да не знају у коликој су мери "зашиљени" еритроцити опасни по здравље крвних судова, због чега је потребно спровести додатна истраживања.

Ранија истраживања, спроведена на лабораторијским мишевима, показала су да су црвене крвне ћелије код тих животиња, након континуиране исхране оброцима богатим засићеним масноћама, потпуно измениле облик, што је резултирало имуносном реакцијом организма чија последица је развој кардиоваскуларних болести.

Америчка асоцијација за срце (АХА) препоручује здравим појединцима да дневни унос масноћа ограниче на 20 до 35 одсто. Према упутствима Клинике "Мајо", за особу која дневно конзумира око 2.000 калорија то значи између 44 и 78 грама масноћа дневно.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар