Откријте тајну младог мозга у позним годинама

"Ђускање" је одлична ствар за мозак, али и за тело, у познијим годинама, наводи једна недавна студија објављена у часопису Фронтиерс ин Хуман Неуросциенце.

Здравље 28.08.2017 | 13:49
Откријте тајну младог мозга у позним годинама
Мешовита група 68-годишњака учествовала је у 18-месечном програму вежби које су се састојале од недељног курса часова плеса или курса физичке издржљивости и флексибилности.

Како наводи главна ауторка студије докторка Катрин Рехфелд, из Немачког центра за нуродегенеративне болести у Марбургу, у оба случаја откривени су обрнути знаци старења мозга.

"Две различите врсте физичке вежбе, плес и тренинг издржљивости, повећавају зону мозга која се са старошћу смањује. Када се њихови ефекти упореде, показало се да је једино плес водио значајној промени понашања у смислу побољшања равнотеже."

Како људи старе, регија хипоталамуса (која је, имеђу осталог, задужена за памћење, учење и равнотежу) тежи да се смањује. Та мождана регија је, такође, подложна обољењима као што је Алцхајмерова болест.

И плес и тренинг издржљивости утичу на процес који је супротан од њеног смањења. Претходне студије су дошле до закључка да физичка вежба утиче на мозак, али је ова прва која се бавила тиме који конкретан тип вежби је најбољи за мозак.

Закључено је да је плес вежба која у томе најбоље успева, највероватније због менталне снаге која је потребна да би се сваке недеље научили нови кораци и стекла рутина у игри.

С друге стране, физичке вежбе подразумевају репетитвност па, иако "вежбају" мозак то чине у мањем обиму.

Тим научника сада, на основу резултата истраживања, ради на систему тренинга које ће комбиновати обе врсте вежби.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар