Зашто не смијете да уносите мање од 1.200 кцал дневно

Основни принцип мршављења је остваривање енергетског (или калоријског) дефицита, тако што ћете јести мање калорија или их појачано користити током физичке активности или и једно и друго.

Здравље 19.07.2017 | 13:26
Зашто не смијете да уносите мање од 1.200 кцал дневно
Ово последње се углавном саветује као најбезбеднији начин губљења сувишних килограма.

Међутим, у том правилу постоји једно ограничење: дневно не смете да уносите мање од 1.200 кцал.

Одређивање безбедног калоријског дефицита може бити врло компликовано, јер свака особа има другачији базални метаболизам, грађу и ниво физичке активности, а то зависи и од пола и година.

Ипак, то је мало лакше када имамо у виду да се у једном килограму телесних масти налази око 7.000 кцал. Дакле, како бисте недељно губили један килограм телесне масе, морате умањити енергетски унос или повећати потрошњу, тако да укупни дефицит буде 7.000 кцал.

Примера ради, ако свакодневно уносите 500 кцал мање, изгубићете око пола килограма недељно. Још је боље ако енергетски унос смањите за 250 кцал, а уз то избодите неке вежбе које доводе до губитка још 250 кцал дневно.

Рестрикције у исхрани не смеју да иду испод 1.200 кцал, јер то доводи до успоравања метаболизма и тиме заустављања мршављења. За мушкарце је тај број и већи - 1.800 кцал.

Ако занемарите то правило, долази до низа физиолошких реакција и разградње мишића, што је одговор вашег тела на стање стреса ком сте га изложили.

Укратко, ако желите да смршате, бавите се аеробном активношћу, промене у исхрани уводите постепено и немојте да губите више од једног килограма недељно.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар