Туристи ће потпуно уништити Дубровник

Дубровник који је још Лорд Бајрон описивао као "Бисер Јадрана", не може поднети овако велики број туриста, упозорава локално становништво.

Путовања 27.06.2017 | 08:05
Туристи ће потпуно уништити Дубровник
У само једном дану прошлог августа, 10.388 људи купило је карту да прошета зидинама града, а челници предвиђају да би тај рекорд могао да буде оборен овог лета. Ситуација је слична оној са којом се суочава Венеција.

"Масе људи и бука терају становништво да напусти град", каже Марк ван Бломен, који је у Дубровнику живео још од седамдесетих.

У јеку сезоне, може се десити да вам за пролазак Страдуном, 300 метара дугом пешачком зоном, буде потребно 40 минута. Рибља пијаца у Старој луци више не ради.

Зими можда нема толико туриста, али има филмаџија, будући да су се се ван сезоне снимали "Игра престола", "Ратови звезда" и "Робин Худ".

Прошле године Унесцо је упозорио да је статус Дубровника на листи светске баштине угрожен и предложио увођење ограничења посетилаца.

У јануару је тако бивши градоначелник Андро Влахусић покренуо план да ограничи број улазака у Стари град на 8.000 дневно и инсталирао 116 надзорних камера. Ипак, питање је да ли ће овог лета то бити изводљиво.

Будући да је током прошле године у луку града упловило 529 бродова са укупно 799.916 путника. Туристички бродови представљају највећи проблем туристичким посленицима, јер њихови путници најмање троше, док су на обали, а за три сата колико се у просеку задржавају, остављају много штете.

Његов статус на листи светске баштине биће преиспитан из неколико разлога.

"Најважнији је тај што Град нема план ни стратегију за решавање проблема туриста са крузера", објашњава саветник Љубо Николић.

"Институт за обнову Дубровника се у великој мери трудио да разради детаљан план управљања, који би требало да ступи на снагу до 2019. Туристичка стратегија се одуговлачи и не знам да ли ће пројекат бити настављен".

Дакле, ко је одговоран за туристе са крузера?

"Главни преговарач са компанијама за крстарења је Лука Дубровника, која је под управом Министарства за поморство, транспорт и инфраструктуру", каже Николић.

"Пошто град намерава да управљање луком препусти страним концесионарима, без тачног плана о томе како ће се ограничити број посетилаца, брига остаје".

 Б 92
фото>:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

самуел

27.06.2017 12:49

Када га не срусисе ови "небески" са топовским гранатама неце ни туристи ципелама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

27.06.2017 13:08

Кад га "утемељивач" РС Божидар Вучуревић није срушио, онда неће ни туристи. Иначе, познат је по изјави да ће направити још већи и старији Дубровник!?!

ОДГОВОРИТЕ