Велики обрт: Кокосово уље уопште није здраво

Уље кокоса се последњих година наметнуло као универзални "лек" и средство које може да послужи најразличитијим наменама - од дубоког пржења хране, до избељивања зуба.

Здравље 19.06.2017 | 09:06
Велики обрт: Кокосово уље уопште није здраво
Међутим, научници сада тврде да кокосово уље није ништа боље од других врста уља. Штавише, сматрају да је можда и горе.

Америчко удружење за борбу против болести срца објавило је почетком недеље нове препоруке за исхрану и у којима је кокосово уље у немилости.

Према недавно спроведеној студији, кокосово уље садржи 82 одсто засићених масти, много више од других уља, што га чини потенцијално опасним за артерије.

Другим речима, нема разлога да путер или маслиново уље трампите за кокосово уље, јер оно није ништа здравије.

"Квалитетна исхрана не подразумева елиминисање масноћа, него пажљив одабир. Треба бирати незасићене масти и интегралне житарице, уместо шећера и рафинисаних угљених хидрата", каже Викторија Тејлор из Британског удружења за борбу против болести срца.

"Свака промена треба да се посматра у контексту целокупне исхране. Традиционална медитеранска исхрана доказано смањује низ ризика по здравље срца. Препоручујемо да засићене масноће у исхрани замените незасићеним и да уместо масног меса и уља, користите маснију рибу, орашасте плодове и семенке".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

19.06.2017 19:40

Бице здраво док се појави на стању поново :)

ОДГОВОРИТЕ