Климатске промјене су један од разлога лошег сна

Студија објављена у часопису Сциенце Адванцес доноси резултате истраживања које су научници спровели на основу података 765. 000 становника САД-а од 2002. до 2011. године. Дошли су до закључка да порастом температуре за један степен целзијуса људи много лошије спавају.

Здравље 29.05.2017 | 08:39
Климатске промјене су један од разлога лошег сна
Ако претпоставимо да ће Земља наставити да се загрева из године у годину, што и није немогуће ако се узмеме у обзир да је најтоплији дан 2016. срушио рекорд из 2015. који је срушио онај из 2014, научници су пројектовали да ће до 2099. године проблеме са лошим спавањем имати неколико стотина милиона људи.

Људи лошије спавају лети - тада је три пута више бесаних ноћи него у хладнијим месецима. Научници, који су спроводили ову студију дошли су и до сазнања да су људи старији од 65 година двоструко изложенији проблемима са сном, када је температура виша него што им одговара.

Аутори студије упозоравају да је сан итекако битан за људско здравље.

"Премало сна може смањити имунитет на болести и развој хроничних болести, може да наштети психи и когнитивном функционисању", каже један од аутора студије Ник Обрадовић.

"Наша студија је показује, не само да температура околине може имати улогу у поремећају сна, него и да би климатске промене могле да погоршају ситуацију, пошто ће присутност овог проблема расти", каже Обрадовић.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар