Седам дестинација на којима су туристи најнепожељнији

Венеција је недавно донела контроверзну одлуку којом се забрајнује отварање нових објеката брзе хране који продају кебаб. Тим поводом представљамо још седам дестинација на којима туристи нису увек добродошли.

Путовања 17.05.2017 | 15:26
Седам дестинација на којима су туристи најнепожељнији
Острва Кох Кај, Тајланд
Док већи део архипелага и даље радо дочекује туристе, на неколико локација ограничен је приступ због забринутости локалне владе за животну средину. Забрана посете острвима Кох Кај Нок, Кох Кај Нуи и Кох Кај Наи на снази је од маја 2016. Тајландско Министарство морских и обалских ресурса наводи да је ову одлуку донело након што је утврдило да је уништено 80 одсто корала који окружују острва.

Бутан
Бутан од 1974. важи за једну од популарнијих туристичких дестинација, али су власти одлучиле да уведу нека ограничења како би очувале нетакнуте пејзаже ове земље и њену јединствену културу. Краљевство на рубу Хималаја тако годишње може да посети само одређени број посетилаца, а цена визе за већину туриста износи вртоглавих 220 евра по дану боравка.

Шпанија
Када је Ада Колау, прва градоначелница Барселоне, преузела своју функцију 2015, њене намере да заштити град биле су врло озбиљне.

“Не желимо да град постане једна велика јефтина сувенирска радња”, рекла је.

Од тада је забрањена изградња нових хотела у центру града, која би требало да умири грађане који се жале на астрономске цене некретнина. Сајтови Аирбнб и ХомеАwаy такође су добили новчане казне од по 600.000 евра због “илегалне понуде смештаја”.
Свакодневна река (некултурних) туриста учинила је живот у центру града Палме скоро немогућим, па су грађани све чешће почели графитима да исказују своје незадовољство. “Туристи, вратите се кући” и “Туристи, ви сте терористи” само су неки од натписа које је било могуће видети.

Исти сценарио задесио је и Магалуф, Ибицу, Канарска и Балеарска острва. Локалне власти биле су приморане да се боре са овим проблемима свим могућим средствима, попут увођења посебних такси за сваку проведену ноћ, ограничења броја посетилаца, забране вожње сопственим аутомобилом…

Амстердам, Холандија
Франс ван дер Аверт, извршни директор градског сектора за маркетинг, саопштио је да град посећује превелики број туриста.

“Градови умиру због туризма. Ускоро више нико неће живети у старим градским језгрима. Велики број европских градића већ попушта услед навале туриста који их гуше”, рекао је.

Аверт је додао да више неће уложити један једини евро у рекламирање Амстердама.

“Не желимо још људи. Желимо да повећамо критеријуме када је реч о лвалитету посетилаца. Желимо људе које заиста интересује да посете наш град, а не оне који ће долазити да се опијају и лудују током ноћних излазака. Долази нам велики број људи који немају нимало поштовања према карактеру овог града. Лоу кост компаније нам стварају велике проблеми. Путници Рајанера су најгласнији”, објаснио је.

Онсен бање, Јапан
Велики број туриста који путују у Јапан жели да искуси чари чувених локалних термалних извора (онсен) и јавних купатила (сенто). И велики број туриста се тамо пушта без поговора. То, међутим, није случај уколико носите тетоважу. Студија коју је 2015. објавила Јапанска туристичка агенција показала је да је најмање половини тетовираних туриста забрањен приступ споменутим местима, или су замољени да покрију своју тетоважу. Разлог за то је што Јапанци овај начин украшавања тела повезују са јакузама – члановима јапанске мафије.

Санторини, Грчка
Најпрометнија грчка лука саопштила је 2016. године да уводи ограничење за туристичке крузере. Популарно острво Санторини дневно је бележило посету од 10.000 туриста, а тај број данас износи 8.000. Нова одлука ће у пуној мери ступити на снагу највероватније овог лета.

Ћинкве Тере, Италија
Италија је у фебруару 2016. саопштила да ће ограничити број посетилаца који желе да посете Ћинкве Тере како би заштитила осетљиво природно окружење ових пет прелепих места која се налазе на Унесковој листи светске баштине. Донета је и одлука да туристи убудуће морају да имају посебну картицу која им омогућава приступ насељима.

“Свакако ћемо бити критиковани због ове одлуке, али то је једини начин да опстанемо”, изјавио је Виторио Алесандро, председник Националног парка Ћинкве Тере, за лист "Република".

Б 92
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар