Грађевина која се гради дуже од египатских пирамида

Ако сте помислили на Ајфелов торањ, Кинески зид или мост Голден Гејт, у заблуди сте. Реч је о цркви, тачније о Сагради Фамилији у Барселони.

Путовања 15.05.2017 | 09:26
Грађевина која се гради дуже од египатских пирамида
Импресивна римокатоличка црква је према страници ТрипАдвисор најчешће рецензирана туристичка атракција на свету, а има више од 109.000 рецензија. Такође, просечна оцена атракције износи високих 4.5.

Најпосећенија атракција у Шпанији годишње привлачи више од три милиона посетилаца. Ипак, када је реч о најпопуларнијим атракцијама на свету, већини она неће пасти на памет.

Шта је Саграда Фамилија и зашто је путници толико цене?

Због тога што је уметничко дело и чудо архитектуре чија је градња почела 1882. године, и што 130 година касније још није довршена. То значи да ће њена изградња трајати дуже него што је трајала изградња египатских пирамида.

Саграду Фамилију првобитно је требало да пројектује архитекта Франциско Дел Виљар, који је након креативних несугласица одустао, због чега је задатак додељен тада вољеном Антонију Гаудију, који је убрзо постао опседнут пројектом.

Гауди је изградњу ове цркве сматрао својом светом мисијом и на њој је радио до смрти 1926. За потребен грађења цркве је и сам дао финансијску помоћ. Савремени градитељи се надају да ће црква бити готова до 2026, на стогодишњицу Гаудијеве смрти.

Дизајн Саграде Фамилије је изузетно препознатљив јер је Гауди неоготички план прожео модернијим дизајном.

Мрзео је равне линије и углове јер се не појављују у природи. Уместо тога, свој иновативни дизајн је засновао на кривим линијама и несавршености природе. Нацрти цркве инспирисани су шиљастим врховима свете планине Монтсерат, која се налази крај Барселоне.

Током свог живота, Гауди је завршио гробницу и крилну фасаду, које су проглашене Светском културном баштином. Сачувани модели и цртежи омогућили су наставак изградње, која се финансира приватним донацијама.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар