Заборавите на кафу, разбудите се ходајући уз степенице

Заборавите јутарњу кафу и, уместо ње, ходајте горе-доле уз и низ степенице. Звучи као ноћна мора свакоме ко покушава да се разбуди након напорног радног дана или бурног изласка. Мало вежбања, међутим, учиниће много више за вашу енергију, него вожња лифтом и шоља кафе, а уједно ћете уштедети новац.

Здравље 25.04.2017 | 09:55
Заборавите на кафу, разбудите се ходајући уз степенице
"Сазнали смо да се људи након вежбања осећају енергичније, док са кофеином нема неке промене. То је тренутни осећај, који осетите одмах након вежбања, али са 50 милиграма кофеина нисмо постигли велики ефекат", каже Патрик О'Конор, професор на одељењу за кинезиологију са Универзитета Џорџија и коаутор новог истраживања о кафи.

Учесници истраживања биле су студенткиње које су тврдиле да су хронично неиспаване, због вишесатног рада за компјутерима и гледања у мониторе. Оне су, различитим данима, конзумирале капсуле са кофеином и проводиле по 10 минута ходајући горе-доле уз и низ степенице.

"Људи који раде у канцеларијама могу да изађу напоље и да шетају, али у томе их може спречити лоше време. Ипак већина њих који раде у пословним зградама имају приступ степеницама", каже професор О'Конор.

Да би испитали ефекте кофеина и вежбања, свака група је решавала вербалне и компјутерске тестове, како би могло да се измери како се испитаници осећају и колико добро извршавају одређене когнитивне задатке. Ни кофеин ни вежбање нису изазвали велика побољшања код пажње и меморије, али је ходање уз степенице повезано са повећањем мотивације за рад.

Професор О'Конор додаје да би требало урадити још истраживања о конкретним предностима вежбања на степеницама, али чак и мало вежбања на степеницама може да повећа осећај повећања енергије, без смањења когнитивне функције.

 Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар