Острво-музеј и луди ноћни живот

Веровали или не, али читаво острво и комплетна историја Малте, која је дуга 7. 000 година - може да се (сажето) види за само један дан.

Путовања 03.04.2017 | 10:15
Острво-музеј и луди ноћни живот
Малта је музеј под отвореним небом, а захваљујући доброј мрежи путева и уз прецизан план, највећи број атракција можете да доживите за кратко време. Који је најбољи период у години за путовање на Малту? До јуна су цене нешто ниже, гужва мања, а температуре блаже, што значи и да ћете брже и са мање напора обићи све атракције.

10.00
Валета је изграђена на полуострву попут утврђења, а куће су боје меда и са доксатима. Када се прође градска капија, готово све улице се секу под углом од 90 степени. Валету су изградили витезови Светог Јована, које су Турци протерали 1530. године и од тада су владали овим острвом 250 година, све до доласка Наполеона. Сулејман Величанствени је овде 1565. године доживео први пораз када је 200 витезова са Малтежанима победило 40.000 турских војника. У Валети се може посетити Музеј оружја, а у тврђави Сент Елмо се налазе Војни музеј и склониште у којем су многи Малтежани провели Други светски рат.

12.00

Малта је била важна стратешка тачка и у Другом светском рату, јер се ту налазила база британске морнарице (до средине седамдесетих година 20. века). Валету је најлепше видети са брода, дрвене барке украшене Озирисовим очима, а таксисти обично возе по шесторо туриста од Царине до пристаништа у Валети.

13.00

У Валети је занимљиво посетити и Форт Рикасоли где су снимане сцене из легендарних филмова "Троја", "Гладијатор" и серије "Игра престола". Многе сцене су снимљене и на суседном острву Гозо, али и у градићу Мдина.

14.00

Прва престоница била је Мдина, утврђени град у којем влада тишина, и који је био насељен још у бронзано доба. Племићке и богате старе породице овде и даље имају куће, а улаз колима је забрањен. Цикцак уличицама стиже се до Бастиона, трга са којег се види читаво острво.

15.00

На Малти се налази најстарији праисторијски храм на свету, који је под заштитом Унеска. Хагар је изграђен 3.600 година пре наше ере и, не само што је старији од Стоунхенџа, него је био и већи.

16.00

На Малти је сниман филм о Попају, а сценографија је таква атракција да се овде слави Нова година, организују венчања, карневали, прославе... Ко не жели да спава у хотелу, може да дође само у забавни парк. Малишани који воле "Плејмобилове" играчке могу да оду у ову фабрику.

17.00

Духовно средиште Малте је Рабат. У Катедрали Светог Павла могу се видети катакомбе у којима се овај светац крио у време владавине Римљана. Реч је најбоље очуваном подземном римском гробљу. Међутим, ко воли купање, треба да оде на пешчану плажу Голден беј, недалеко од Рабата.

18.00

Ноћни провод на Малти је легендаран, а забава у Сент Џулијану траје до зоре. Овај туристички центар има безброј ресторана, кафића, клубова и дискотека и препун је младих целе године.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар