Барселони је доста "досадних кафића", туризма и сувенира?

Барселона је једна од омиљених европских туристичких дестинација и сваке године је посети више од 32 милиона људи. Ипак, изгледа да је челницима каталонске лепотице прекипело.

Путовања 06.03.2017 | 11:17
Барселони је доста "досадних кафића", туризма и сувенира?
Приходи од туризма представљају 14 одсто градске економије, а судећи по новој најављеној регулативи, тај удео би могао да се смањи.

Како преноси "Фаст цомпанy", Барселона и њених 1,6 милиона становника почињу да трпе због "туристичког ефекта" и градоначелница Ада Колау зато припрема "Стратешки туристички план 2020", којим ће покушати да "врати град у руке његових становника".

Градски челници сматрају да туризам негативно утиче на мале предузетнике, да мале радње "истискује" из центра града на рачун "досадних" кафића, продавница сувенира и сличних мамаца за туристе.

Такође, у земљи која се годинама бори са незапосленошћу додатни проблем представљају сезноски послови, а када се на то дода неконтролисани раст цена некретнина у градском језгру време је за реакцију.

Како пишу шпански медији, градоначелница жели да "устроји туризам", да ублажи негативне ефекте, као и да успостави строгу контролу над оним што после нових прописа преостане у граду.

Како ће то утицати на Барселону остаје да се види, али је сасвим могуће да ће јој вратити мало оног духа из деведесетих година прошлог века, који се у последњој деценији ипак помало претворио у "туристичку конфекцију".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар