Десет држава које неће постојати за 100 година

Кроз историју су падала бројна царства и државе, нације су нестајале или се трансформирале - а тај процес није готов. Политички аналитичари објашњавају како појам нације, односно државе, није трајан, а свакако ни вечан.

Путовања 16.02.2017 | 08:29
Десет држава које неће постојати за 100 година
Иако су државе најчешће нестајале тако да су биле освојене и подељене између њихових непријатеља, чини се да ће земље у будућности имати друге проблеме који ће их разјединити, односно уништити.

Од претњи као што су подизање нивоа мора до културалних и етничких подела унутар самог друштва, питање је хоће ли ових 10 држава да преживи у садашњем издању наредних 100 година.

1. Холандија
Ефекти климатских промена изазвани глобалним загревањем делују разорно на тропска острва, али тешко је замислити да оне могу да нанесу штету европским државама. Већина територија ове државе налази се или на нивоу мора или тек један метар изнад. Управо због те чињенице глобално загревање је питање опстанка за Холандију. Они се већ годинама боре с растућим нивоом мора порастом својих насипа и њиховим проширивањем. Упркос томе, склони су поплавама.

2. Северна Кореја
Будући да се ова земља налази под диктатуром династије Ким од четрдесетих, чини се како је само питање времена када ће незадовољство у друштву да кулминира и експлодира. Постоје разна говоркања о покушајима неколико војних пучева који су се тајили од медија. Бројни аналитичари верују да ће до урушења система доћи и због незадовољства унутар самог политичког врха (Ким Џонг-ун је већ неколико пута провео чистке међу својим најближим сарадницима и члановима породице показујући да ни за кога нема милости). Добре вести за државу су свакако чињеница да након пада династије Ким, Јужна Кореја је спремна да улаже у поправак штете и уједињење нације.

3. Белгија
Иако је ова држава дом Уједињених народа, сама Белгија можда неће бити тако уједињена за 100 година. Она је подељена у сукобу етничког питања поделе на Фламанце и Валонце. Будући да не деле исти језик и имају бројне друге културолошке разноликости, може се очекивати је да Валонци успеју у својим настојањима стварања неке врсте савеза с Француском или постизања властите независности, као и Фламанаца који то не желе да допусте, већ циљају на апсолутну независност заједничке државе. Због растућих напетости, бројни аналитичари нагађају да ће до поделе земље доћи већ у следећих двадесетак година.

4. Малдиви
За све оне који не верују у концепт глобалног загревања, Малдиви су стваран пример на који треба обратити пажњу. Ова острвска нација лоцирана између Индије и Африке суочава се с озбиљном опасности потонућа. Претња је постала толико велика да је бивши председник државе разматрао опцију куповине земље у јужној Азији где би преселио целокупну популацију ако ниво мора настави да се подиже. Према пројекцијама, Малдиви су прва земља која ће нестати због глобалног загревања, а то би могло да се догоди око 2085. године.

5. Уједињено Краљевство
Будући да се ради о унији различитих држава у којима постоје јаке тежње за независношћу, могуће је да ће распад затећи и ову светску силу. Шкотска је имала неуспели покрет за независност 2014. Како је Велика Британија прошле године одлучила да изађе из Европске уније и тај поступак није једнако одобрен из свих делова државе - и то ће постати тачка спора. Верује се да ће због тога неке државе изаћи из Уједињеног Краљевства и да ће се као независне придружити ЕУ, а тај процес биће разрешен у наредних 20 година.

6. Ирак
У ратном стању од 2011, ова је држава прави пример свакодневног распадања. Након хапшења и егзекуције Садама Хусеина, који је држао земљу на окупу, становништво је данас жестоко подељено. Раст популарности ИД привукао је пажњу на ову поделу, те је поприлично очигледно како се земља на једвите јаде вештачки одржава. Ирак је подељен на три групације: суните, Курде и шиите, за које је поприлично невероватно да ће се ујединит,и па се очекује да ће се земља распасти на три мање творевине у том процесу.

7. Кирибати
Ова острвска држава у средишњем делу Тихог океана до 1979. била је британска колонија, а чине је три сасвим одвојене острвске групе распршене на големом простору Тихог океана - Гилберт, Феникс и Лине. Сматрају се оличењем тропског раја, али свако ко жели да га посети требало би то да учини брзо, јер је повишен ниво мора већ поплавио два острва. Уколико се тај тренд настави, велики део државе би могао да постане море, а остатак више неће моћи да пружа основне услове за живот. Председник државе већ је тражио помоћ од Новог Зеланда и Фиџија да започну прихватање људи с Кирибата као сталне избеглице.

8. Шпанија
Кад је економска криза погодила Шпанију 2008, учинила је толико штете да је земљу довела на сам руб распада - и још се није опоравила. Незапосленост је износила 24 одсто у јануару 2015, а до данас није ништа боља. Као да то није довољно, постоји и дубока подела међу становништвом. Регија Каталонија планира стицање независности уз велику потпору у јавности. На северу земље налази се баскијска регија са својим терористичким ћелијама, који покушавају да стекну независност.

Ако се економска криза не реши и ове регије наставе да добијају популарност у борби за независност, велике су шансе да је Шпанији какву данас познајемо време одбројано.

9. САД
С обзиром на историју, чињеница како је америчко становништво подељено с дубоким културалним разликама и политичким ставовима између севера и југа још од Грађанског рата. У 2012. свих 50 држава је примило на хиљаде писама својих грађана који траже изузимање од уније. Ако се не догоди нешто што ће ујединити земљу и наставе се догађаји који само продубљују разлике - попут одабира Трампа за председника, велике су шансе да ће се САД преобликовати. Највероватније је да ће се Аљаска и Тексас први одвојити.

10. Кина
Упркос томе што Кина има једну од најснажнијих економија на свету и јаку војску, то не значи да је заштићена од колапса у наредних 100 година. Кина има и огроман проблем еколошког загађења који је толико претећи да чак 250.0000 Кинеза због њега превремено умире сваке године. Предвиђања саме кинеска владе откривају како би та земља могла да остане без питке воде до 2030, а велике су шансе да држава у садашњем облику не доживи 2050. годину.




Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Србољуб

16.02.2017 12:26

Једва чекам да Холандија,Белгија,Велика Британија,Ирак,Малдиви,Сједињене државе нестану...

ОДГОВОРИТЕ