Да ли знате зашто је крвна група 0 најчешћа?

Крв је грађена од истих основних елемената (црвених и белих крвних зрнаца, тромбоцита и плазме), а оно што једну крвну групу разликује од друге су њени антигени.

Здравље 09.02.2017 | 09:51
Да ли знате зашто је крвна група 0 најчешћа?
Неки антигени могу да подстакну имунитет да нападне крв добијену трансфузијом због чега је код трансфузије врло битно знати крвну групу донора и примаоца.

Постоје четири главне крвне групе које одређује присутност или непостојање два антигена, А и Б, на површини црвених крвних зрнаца. Крвна група А на црвеним крвним зрнцима има само А антигене (и Б антитела у плазми); крвна група Б има само Б антигене на црвеним зрнцима (и А антитела у плазми); крвна група АБ има и А и Б антитела на црвеним зрнцима (али ни А нити Б антитела у плазми); док крвна група 0 нема ни А нити Б антигене на црвеним крвним зрнцима (али и А и Б антитела у плазми).

Нулта позитивна је најчешћа крвна група у светској популацији, док су особе с крвном групом 0 негативном универзални донори, а особе с крвном групом АБ универзални примаоци јер могу да приме крв сваке друге крвне групе.

Због чега је крвна група 0 позитивна најчешћа?

Сваки ген, осим хромосома Y, долази у пару, што значи да свако од нас има два дупликата свих могућих генетских карактеристика. Доминантан значи да је потребна само једна копија да би се нека карактеристика показала, а рецесиван значи да су нам потребне обе копије да би се карактеристика изразила.

Када је реч о гену АБ0, постоје три могуће карактеристике: А, Б или 0. Карактеристике А и Б су доминантне, а 0 је рецесивна. То значи да је потребан само један ген АБ0 који је тип А да би особа имала крвну групу А. Исто тако, треба нам само један дупликат типа Б да би неко имао крвну групу Б. Но, потребна су нам два дупликата карактеристике 0 да бисмо имали крвну групу 0.

Ген крвне групе 0 је рецесиван јер нам је потребан један ген за 0 и један за А. Тако нам остану антигени А на мембранама ћелија. Зато, да би неко имао крвну групу 0, оба родитеља морају да имају крвну групу 0. Такође је важно знати да се алели (различите верзије гена који одређује специфичне значајке) не појављују једнако учестало у генетском материјалу. То значи да ће особа са карактеристикама АА или Аи имати крвну групу А; ББ или Би ће створити крвну групу Б; АБ ће створити крвну групу АБ; а ии ће створити крвну групу 0, пише Дневник.хр.

Алела и јесте много чешћа од А која је пак много чешћа од Б. Другим речима, у генетском материјалу налази се много и алела тако да се комбинација ии појављује много чешће од АА или Аи. Дакле, вероватноћа спаривања ии је већа од спаривања Аи, због чега је крвна група 0 најчешћа.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ЈА ЗНАМ

09.02.2017 09:02

Зато што све почиње од нуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ороз

10.02.2017 16:01

хвала на овако исцрпно објасњење о крви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

10.02.2017 23:35

Нешто не штима са тврдњом "да би неко имао крвну групу 0, оба родитеља морају да имају крвну групу 0." То би значило да ко год није група 0, да нико од његових потомака (у било којој будућој генерацији) не може бити 0. А онда би врло брзо (кроз неколико генерација) ишчезавала 0 група, па не би могла бити најчешћа, како стоји у наслову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С

13.02.2017 09:15

Није тацно да оба родитеља морају да имају 0 крвну групу, довољно је да њихов ген има у себи рецесивни ген 0 групе нпр. А0 и А0 и у медјусобном спајању дијете мозе имати 0 крвну групу.