Шта тачно представљају хотелске звјездице

Да ли сте икада размишљали о томе шта означавају звездице поред назива хотела? Основну разлику сви знамо - више звездица, луксузнији хотел. Међутим, да ли сте знали да се иза свих тих звездица крију одређени стандарди које хотели треба да задовоље?

Путовања 16.01.2017 | 10:01
Шта тачно представљају хотелске звјездице
На нивоу Европске уније требало је да се уведе хотелска стандардизација која би била прихваћена у свим државама чланицама. Ипак, иако је израђена, она није обавезна него служи само као смерница. ЕХУ, Тхе Еуропеан Хотелстар Унион, заснива се на немачком систему који је имао велики утицај на класификацију хотела у Централној Европи. Тим системом укинута је минимална величина собе за поједину категорију и направљен је каталог критеријума који обухвата чак 270 елемената, од којих су неки обавезни ако хотел жели да добије одређену звездицу. Сваки од тих елемената носи одређен број бодова који се сабирају и на основу добијених вредности се додељују звездице. А који су то услови?

Тоурист или 1*
Хотели означени с 1* углавном се називају буџетним хотелима и намењени су свима које не очекују луксуз нити превише удобан кревет. Све собе морају имати своје купатило са туш кабином или кадом. Обавезно је чишћење собе сваког дана, а у њој треба да постоји сто са столицом, сапун и ТВ у боји с даљанским. Да, добро сте прочитали. У 21. веку, услов за једну звездицу је да у свакој соби буде ТВ у боји. Рецепција таквог хотела треба да ради барем осам сати на дан, а на рецепцији треба да постоји факс уређај и телефон за употребу. Доручак се мора послуживати у хотелу, а пића треба да буду доступна гостима током целог дана. Наравно, не бесплатно.

Стандард или 2*
Уз све набројано у претходној категорији, за две звездице није довољно обезбедити доручак у хотелу него је прописано да то буде шведски сто. У собама, уз обавезан ТВ у боји, поред кревета треба да буду светла за читање и ормар за одлагање ствари. У купатилима уместо сапуна треба да буде гел за туширање и пешкири као и понешто од прибора за личну хигијену. Уз факс уређај и телефон, на рецепцији треба да буде омогућено плаћање кредитним картицама.

Цомфорт или 3*
Сви услови који важе за хотеле с 1 и 2, односе се и на хотеле с 3*. Но, овде се правила пооштравају и рецепција осим факса, телефона и могућности плаћања картицом, треба да ради минимум 14 сати дневно, а телефонска веза са особљем (које мора да говори барем један страни језик), мора да буде доступна 24 сата. Уз све то, код рецепције треба да буду барем три гарнитуре за седење и просторија за остављање пртљага.

Пооштравају се правила и за собе. Тако свака треба да има мини бар или нека пића, телефон и приступ Интернету. Иако у нижим категоријама грејање у купатилу није обавезно, хотели с 3* треба да имају неко грејно тело и фен за косу. У соби треба да постоји и велико огледало као и простор за одлагање кофера. Исто тако, обавезни су и мини сет за шивање, сет за чишћење ципела и могућност давања одеће на прање и пеглање. Хотел с 3* треба да госту обезбеди додатни јастук и покривач и добро израђен систем корисничких услуга.

Фирст цласс или 4*
И овде важи све као и за ниже категорије, али рецепција треба да ради минимално 18 сати на дан. Предворје, уз три гарнитуре за седење, треба да има и бар. У овим хотелима треба да буде омогућен доручак у соби, а мини бар треба увек да је напуњен.

Осим кревета, стола са столицом и ормара, соба у хотелу с 4* треба да има и фотељу или кауч као и мали сто. Огртач и папуче треба да буду у свакој соби, а ако их нема, треба да буду доступни на захтев. Купатило сада постаје нешто луксузније, с капом за туширање, козметичким огледалом и разним производима за личну негу. Иако раније категорије нису морале да имају ресторан, већ само трпезарију, хотели с 4* треба да имају А ла царте ресторан који ради седам дана у недељи.

Луxурy или 5*
У хотелима с 5* рецепција треба да буде отворена 24 сата дневно, а свим гостима треба да је на располагању вратар или особа задужена за паркирање возила. Исто тако, у овим хотелима треба да постоји особље за ношење пртљага до собе. Предворје треба да буде пространо, с простором за седење и баром. Сваки гост приликом доласка у собу треба да затекне свеже цвеће или неки други поклон добродошлице. У собама треба да буде сеф и наравно, брзи интернет. Хотел треба да има сервис за пеглање који одећу треба да вам среди у року од једног сата.

Супер Луxурy или 7*
Неки хотели задовољавају чак и најригорозније захтеве, због чега су награђени са седам звездица. Први хотел на свету с том категоријом је Бурј Ал Араб у Дубаију, који је отворен 1998. и у ком свака соба има свог батлера. Тешко је рећи какве услове треба да задовољи такав хотел.

Нигде не постоји писано правило да таква категоризација званично постоји, али због луксуза у ком гости могу да уживају у појединим хотелима, попут дизајнерског намештаја, елитних пића и осталих задовољства за богаташе, јасно је да се ипак по нечему разликују од хотела с пет звездица.

Да ли треба веровати броју звездица када бирате хотел? Све треба узети с резервом, а првенствено због тога што класификација хотела у свету није јединствена, него свака држава сама одређује шта треба да задовољи одређена категорија.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар