Да ли је ЛЕД расвјета опасна за здравље?

Америчка научна асоцијација у јуну је објавила упозорење да високосензитивна ЛЕД улична светла емитују невидљиво плаво светло које може да омета ритам сна и повећа ризик од озбиљних здравствених проблема попут рака и кардиоваскуларних болести.

Здравље 27.09.2016 | 10:20
Да ли је ЛЕД расвјета опасна за здравље?
Асоцијација је такође упозорила да ЛЕД светла могу да погоршају ноћни вид у вожњи, пише "Вашингтон пост".

Слична забринутост се појављивалеаи протеклих година, али ово упозорење додаје на озбиљности проблема и могло би да присили градове (барем оне у САД) да размисле о интензитету којим користе ЛЕД светла.

ЛЕД светла имају 50 одсто већу енергетску ефикасност од обичних и трају 15 до 20 година уместо две до пет.

Занимљиво је да су неки амерички градови рекли да здравствена забринутост није довољно уверљива да надјача бдобробити ЛЕД уличних светала.

Портпарол енергетске градске компаније "Сеаттлеа" рекао ја да ЛЕД светла не емитују ништа више проблематичних плавих радиоталаса од већине рачунара и телевизора.

Један од главних функционера Феникса, Марк Хартман, рекао је да би они могли да пређу на комбинацију старих и ЛЕД светала, па би старија светла користили у четвртима у којима се станује, а она ЛЕД на великим улицама и раскрсницама. Рекао је и да ће сигурно у обзир узети здравствене аргументе иако је такође споменуо зрачење рачунара и телевизора.

У САД су власти охрабривала савезне државе и локалне самоуправе на ЛЕД улична светла чим су она постала доступна. Критичари тврде да су ипак мало пожурили.

"ЛЕД светла првих генерација заиста имају негативан утицај на људску психофизичку добробит", рекао је Мајкл Симинович са Универзитета у Калифорнији.

Светлост се мери по температури боје и изражава се у келвинима (К). Оригинална ЛЕД улична расвета имала је температуре од најмање 4000 К што продукује јаркобело светло с великом количином невидљивог плавог светла.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар