Сат времена шетње „поништава“ осмочасовно сједење

Срчана и обољења крвних судова, као и рак, главне су болести које се развијају услед недостатка физичке активности. Нове студије откривају да само сат времена шетње дневно може поништити штетни утицај осмочасовног седења у канцеларији или испред телевизора.

Здравље 29.07.2016 | 11:14
Сат времена шетње „поништава“ осмочасовно сједење
Научници су анализирали податке од милион мушкараца и жена и открили да седење од најмање осам сати дневно, без икакве физичке активности, има смртоносан утицај на живот и здравље.

„Најмање један сат физичке активности дневно, на пример шетња или вожња бицикла, може смањити ризик од обољења и преране смрти повезаних са дуготрајним седењем“, наглашава Улф Еклунд, вођа студије и професор Универзитета Кембриџ.

Чак и повремено протезање или одлазак до апарата за кафу може бити довољно да смањи штету коју узрокује целодневно седење.

Шетњом од сат времена смањују се ризици од обољења
„Не морате чак ни да вежбате или одете у теретану, довољно би било лагано прошетати ујутро, или након ручка. Сат времена физичке активности дневно можете одрадити и у више наврата“, додаје Еклунд.

Студија, која је спојила податке из 16 претходних истраживања, део је серије истраживачких текстова објављених медицинском часопису Лансет пред Олимпијске игре у Бразилу.

Учесници, углавном старији од 45 година из САД, западне Европе и Аустралије, подељени су у четири групе према нивоу физичке активности.

У једној групи, људи су били активни 60 до 75 минута сваког дана. У другој, били су активни само пет минута или мање. Истраживачи су упоредили ниво активности са морталитетом током периода до 18 година.

Слични резултати пронађени су и када су научници обратили пажњу на навике гледања ТВ-а у подгрупи око 500.000 људи.

Гледање ТВ-а више од три сата дневно повезано је са повећаним ризиком од смрти у свим групама, осим у најактивнијој.
 
 РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар