И богови са Олимпа опчињени Касандром

Касандра, први "прст" Халкидикија, једно од најпосећенијих одредишта Грчке. Дуге, пешчане плаже, борови и чемпреси, чисто море, таверне из којих се шири мирис грчке кухиње, пишу Вечерње новости.

Путовања 06.07.2016 | 12:44
И богови са Олимпа опчињени Касандром
Док се сунце лагано спушта иза мора и небо постаје црвено, па пурпурно и наранџасто, полуострво Касандра, познатије као први "прст" Халкидикија, отвара своју вечерњу и ноћну чаробну кутију не би ли из ње просуло ниску бисера у обрисима прекрасних увала, кристално чистог мора, плажа са најфинијим белим песком, боровима и чемпресима.
Ту слику, ту готово нестварну лепоту, вековима посматрају и диве јој се и богови са врхова Олимпа. Западна обала Касандре, једног од најпосећенијих одредишта Грчке, први је комшија Олимпа, са чијих врхова се њена места, увале и питорескна села виде као на длану. На источној обали Касандре, испод Неа Потидеје, начичкано је највише места за летовање. Али, пре него што дотле стигнете, где је прокопан канал како би повезао залив Термаикос на западу са заливом Торонеос на истоку, дочекаће вас неколико места на северозападу полуострва. Најпре, Неа Каликратиа, па Неа Плагиа, Флогита, Дионисос и, најзад, Неа Моуданиа, главно градско летовалиште на овом потезу обале, око 60 километара удаљено од Солуна, и једна од највећих рибарских лука у Грчкој.

Моуданиа има пространу плажу са финим, ситним песком и луксузни хотел "Икос Океаниа 5*", али су три атракције за њу карактеристичне: велика црква Панагиа Корифини, византијска кула Зографу из 14. века, и сваке среде пијаца на отвореном. Ипак, идемо на југоисток полуострва, у места у којима су најбројнији туристи из Србије.

-Сва места на источној обали Касандре су лепа, али се за Неа Потидеу тврди да је изузетно атрактивно летовалиште на Халкидикију - сматра туристички водич Костадина Пилониди.- Довољно је да се само мало удаљите од овог места па да пронађете песковиту плажу која може да буде пуста чак и у време великих гужви викендом! У случају да желите шармантно рибарско село познато по рибљим ресторанима и традиционалним кафеима, упутите се у Неа Фокеу. Или бисте, можда, у Афитос, саграђен на стени која гледа на Торонеос залив. Туристи га још нису потпуно освојили, а постоји и наредба која ограничава даљу градњу.

Још само Калитеа и Криопиги, а онда долазе места која српски туристи највише воле: Полихроно, Ханиоти и Пефкохори. У Полихрону, што у преводу са грчког значи веома стар, куће у уским улицама су пуне медитеранског цвећа, а оближња брдашца су запосела стабла маслина. Ноћни живот у Ханиотију је на главном градском тргу и у споредним улицама. Најпопуларнији Пефкохори је око стотинак километара удаљен од Солуна. То је мало место које има дугачку, уску пешчану и шљунковиту плажу са боровом шумом у позадини. По тој шуми је и добило име, јер пефкос на грчком значи бор, а хорио село. Има ово место апартмане, хотеле, студија и виле од којих су многи крај саме плаже.

Јужни део Касандре туристи мање посећују. Због тога је место Полиоури некако "заштићено" од гостију, али има шта да понуди: мед, маслиново уље, стазе и путеве кроз шуму, плажу са ситним песком која је плитка и погодна за децу. И, неколико малих залива за све који воле самоћу.

-Ако тражите најстарије село на Халкидикују онда је то свакако Касандриа, главни град истоименог полуострва - подсећа Костадина Пилониди.- Ван сезоне у њему је око 3.500 становника, а кад крене лето нарасте и до десет пута! Допутујете ли у Касандриу значи да сте већ на западној обали полуострва која има мање туристичких летовалишта од источне.

Па ипак, и овде постоји луксуз, а оличење је Сани, већ годинама стециште љубитеља јахти и елитног туризма. Луксузни бутици и хотели, престиж, изузетно скупоцене јахте, радње са најпознатијим светским брендовима ... Свега тога има у овом живописном месту, највише познатом по јединственој марини за луксузне бродове на којима су заставе Русије, Италије, Америке, Велике Британије, Канаде, али и Србије! Везови у марини радо прихватају и мање бродове којима многи крећу да би видели и истражили лепоту севера Грчке: Ситонију, Свету Гору, Скијатос. Лепа је и плажа на Санију. На њу не можете ако нисте гост луксузног хотела. Прелепе лежаљке и сунцобрани, песак ситан, чист, а вода плитка доста дуго - идеално за породице са малом децом.

Тражите беспрекорно чисто Егејско море и нетакнуту природу? Желите да уживате у рајском пејзажу, у мирису борова и чемпреса, у пучини на којој се, као тачкица, појави брод и брзо нестане? Постоји ли тако нешто на западној обали Касандре?

-Постоји - самоуверено ће наш водич. - Многи знају за Мола Калива, мирно место са кристално чистом водом и плажом, око сат времена вожње од Солуна. Налази се између места Посиди и Неа Скиони, у којем имају виле многе познате личности Грчке. Тражећи мир и што мање туриста, они су одабрали баш ово место. У близини је и Лоутра, једна од најпознатијих грчких бања.

Ако, пак, желите гужву, бродове, добре хотеле и апартмане, нека вас пут одведе у Неа Скиони. Крцато је рибарским бродовима и одличним рибљим ресторанима. Има свој шарм и шмек. Баш као и цела Касандра. У које год место да кренете, нећете погрешити. Негде ће вас одушевити тишина, а негде врева и река туриста.

Једно је сигурно: свуда ће вас дочекати топлина југа, мирис Медитерана и пространство Егеја. Сасвим довољно да уживате и да летовање памтите...

ЖИВОПИСНА СЕЛА

На западној обали Касандре постоји неколико живописних села која годинама привлаче и српске туристе. Једно од њих је Фурка. Обала има модерне хотеле, а у унутрашњости је типична Грчка са неизбежном традицијом. За Фурку кажу да је комбинација природне лепоте и историје.

Сивири такође има дуге пешчане плаже, од којих су поједине скривене. Са неке од њих можете гледати залазак сунца и врхове Олимпа. Место се налази у малом заливу изнад којег се простире борова шума. Посиди је мање познато место, наменски је грађено, а препознатљиво је по светионику из 1864. године.

КАМП И ФЕСТИВАЛ

Сани је познат и по кампу "Плави сан", који је прве категорије и има 206 места. Од Солуна је удаљен 86 км, и смештен је у боровој шуми. Локација је заиста идилична: налази се на самој обали, између хотела "Сани бич" и "Сани клуб". Лети се, једном недељно, приређује грчко вече.

Осим магичних плажа са белим песком, Сани лети има и музички фестивал на отвореном који се организује поред древне византијске куле. У близини су луксузни хотели. Чистоћа целог комплекса је беспрекорна.

Б 92
фото: Касандра 

Коментари / 0

Оставите коментар