Паметни телефони нарушавају људско памћење

Претерано ослањање на коришћење рачунара и других електронских уређаја негативно утиче на људско памћење, показује истраживање Универзитета у Бирмингему.

Здравље 08.10.2015 | 08:50
Паметни телефони нарушавају људско памћење

Студија је показала да се све више људи за меморисање информација радије ослања на компјутере него на сопствени ум.

Већина одраслих особа које и даље могу да се сете свог броја телефона из детињства не могу да запамте тренутне бројеве службених телефона или бројеве чланова породице.

Марија Вимбер са Универзитета у Бирмингему је изјавила да тренд тражења информација путем рачунара и интернета спречава накупљање дугорочног сећања.

Студија, која се бавила испитивањем меморијских навика 6.000 одраслих особа у Великој Британији, Француској, Немачкој, Италији, Шпанији, Белгији, Холандији и Луксембургу, открила је да би се више од трећине испитаника ослонило на компјутере како би се присетили неких информација.

Међутим, истраживање сугерише да ослањање на рачунаре има за последицу дугорочни утицај на развој сећања.

“Чини се да наш мозак ојача одређено сећање сваки пут када га се присетимо, а истовремено избрише неке неважне успомене” , рекла је докторка Вимбер и додала да је поступак присећања веома ефикасан начин да се створи трајна меморија.

Још једна студија из Касперски лабораторије, сајберфирме, указује на то да су људи навикли да користе компјутер као “проширење” сопственог мозга.

То описује успон онога што се назива “дигитална амнезија”, где су људи спремни да забораве важне информације јер верују да ће оне остати сачуване у њиховим дигиталним уређајима.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар