Само једна "линија" кокаина може измјенити структуру мозга

Само једна доза, тзв. "линија" опојне друге кокаин довољна је да измени структуру мозга и учини мозак бивших зависника подложнијим за рецидив, односно враћање у свет зависности.

Здравље 02.05.2015 | 07:36
Само једна "линија" кокаина може измјенити структуру мозга

Водећи стручњак са универзитета “Еаст Англиа” у Великој Британији доктор Питер Мекормик спровео је експеримент на мишевима како би установио зашто се лечени зависници од кокаина поново враћају својој зависности.

"Иако смо студију спровели на мишевима, показало се да су исти рецептори у мозгу одговорни за стрес и зависност од дрога", наводи доктор Мекормик.

Судећи према часопису “Медицал Даилy”, истраживачи су открили да коришћење кокаина нарушава везу између два протеина у мозгу која су одговорна за осећање награђивања и стреса.

Из овог разлога лечени зависници често посежу за поновним узимањем како би се изборили са стресним ситуацијама у животу, тако да кокаин постаје "једино решење".

"Показало се да само једна линија кокаина може у потпуности да променти “арихитектуру” мозга и проузрокује рецидив код лечених зависника, односно смањи самоконтролу", закључио је доктор Мекормик.

Студија је оригинално објављена у часопису “Тхе Јоурнал оф Неуросциенце”.

Извор: Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар