Казна 20.000 € због урезаног слова на Колосеуму

Један Рус, туриста, који је у петак урезао почетно слово свог имена на зиду римског Колосеума, осуђен је у суботу да плати казну од 20.000 евра, пренела је агенција АНСА.

Путовања 23.11.2014 | 14:09
Казна 20.000 € због урезаног слова на Колосеуму

Тај 42-годишњак ухваћен је на делу док је оштрим каменом у зид од цигле урезивао слово "К" широко 17, а високо 25 сантиметара.

Одмах је ухапшен, а суд му је у суботу изрекао казну од четири месеца затвора која је одмах замењена новчаном. Ове године то је пети посетилац Колосеум кажњен због оштећивања тог важног здања културне баштине Италије.

Претходни су били отац и син из Аустралије, и двојица малолетника из Канаде и Бразила.

По римском листу "Ил Месађеро", због њиховог вандализма постављено је још више камера за надзор како би се посетиоци пратили из свих углова, а преко разгласа на улазу у Колосеум се на шест језика понављају упутства о томе како се треба понашати током разгледања.

Постављене су и табле на којима су наведене казне за прекршаје посетилаца. Колосеум који се назива и Флавијев амфитеатар, један је од најпопуларнијих споменика и Рима, и Италије, и света.

Тај највећи амфитеатар Римског царства - дугачак 188 метара и 156 метара широк, дочекује шест милиона посетилаца годишње. Његова рестаурација је започела септембра 2013. године, а коштаће 25 милиона евра које је дао Диего дела Вале, власник фирме за производњу луксузне обуће "Тод'с".

Радови треба да се заврше до пролећа 2016. године.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Само казњавати

24.11.2014 10:20

Ста је тај паметњаковиц мислио да мозе униставати неције споменике културе?

ОДГОВОРИТЕ