Јабуке чувају здравље, бистру главу и витку линију

Изрека “јабука на дан, доктор из куће ван” заиста је тачна.

Здравље 17.10.2014 | 16:49
Јабуке чувају здравље, бистру главу и витку линију

Амерички научници саставили су попис намирница најбогатијих антиоксидантима, тварима које олакшавају тијелу да се бори против болести. Двије врсте јабука, Црвени делишес и Граннy Смитх нашле су се на 12. и 13. мјесту међу свим намирницама.

Јабуке су такође пуне пектина, топивог влакна које олакшава пробаву, а благотворно дјелује на цјелокупно здравље. Јабуке такође смањују ризик од Алзхеимерове и Паркинсонове болести те промјена у мозгу изазваних старењем.   

Мозак у доброј форми држи и сок од јабука, а притом је важно да он буде мутан, јер тада садржи више корисних твари од бистрог. Будући да су богате влакнима, такође помажу при мршављењу и одржавању тјелесне тежине јер брзо стварају осјећај ситости, а без узимања гомиле калорија.

Људи који поједу барем једну јабуку на дан имају 28 одсто мању могућност да оболе од дијабетеса типа 2. Будући да су богате влакнима, јабуке спречавају нагле промјене разина шећера у крви.

Иако није замјена за прање зуба, јабука спречава каријес. То је зато што потиче лучење пљувачке, а то смањује разине бактерија у усној шупљини.

Штетне твари из тешке хране и алкохолних пића  задржавају се у јетри. Један од најбољи начина чишћења јетре је једење јабука и другог воћа.

Јабуке јачају имунитет те тако олакшавају борбу против болести, спречавају појаву камена у жучи. Због доста влакана, јабуке помажу код хемероида и пробавних проблема.

Једење јабука може смањити ризик од рака гуштераче за чак 23 одсто, а учинковите су и у спречавању
рака дојке, дебелог цријева и других врста рака, показују истраживања.

Влакна успоравају накупљање холестерола, а састојци из коре јабука такође спречавају сужавање крвних жила, које доводи до болести срца. Кора се може јести ако јабуке нису прскане.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Контраш

18.10.2014 21:04

Ово све што је написано може да се односи на наше старе сорте јабука којима није потребно никакво прскање заштитним средствима, које неизгледају лепо али су зато супер укусне. Савремене сорте које немогу да донесу плод без најмање 15 до 20 прскања ни приближно нису толико здраве. Џабе је прање, скидање љуске и било која друга мера, оне су контаминиране до сржи.

ОДГОВОРИТЕ