Шта је једна земља без оних који највише знају?

Професори “сакути” из Копра су прије десетак година обилазили такмичења у математици, физици, биологији и другим предметима, да би најбоље средњошколце из региона „безецовали“ за своје будуће студенте. Нудили су им бесплатно школовање, стипендије, студентске домове, курсеве словеначког

Босна и Херцеговина 23.06.2024 | 16:55
Шта је једна земља без оних који највише знају?

Универзитет "На Приморскем" из Копра, најмлађи јавни универзитет у Словенији, основан је 2003. и већ те године његови агилни професори су кренули у "лов" на суперодликаше из БиХ, Србије и Сјеверне Македоније. Мисија је била успјешна. 

Професори “сакути” из Копра су прије десетак година обилазили такмичења у математици, физици, биологији и другим предметима, да би најбоље средњошколце из региона „безецовали“ за своје будуће студенте. Нудили су им бесплатно школовање, стипендије, студентске домове, курсеве словеначког.

Данас то више не морају да раде. Копарски универзитет се већ прочуо широм региона по добрим условима студирања и по успјешним студентима, који су подигли рејтинг овој високошколској установи.

Како је раније за Српскаинфо потврдила ректорка Клавдија Кутнар, “јужњаци” су већ генерацијама њихови најбољи студенти, јер су, како је рекла, вриједни, позитивни и долазе са одличним предзнањем.

Навела је ситуацију и 2022. године, када је Универзитет расписао конкурс за 25 студената рачунарства и ИТ технологија, за студије на енглеском.

– Пријавио се 71 студент из земаља бивше Југославије, првенствено из Србије и БиХ, и сви су на пријемном имали стопостотни број бодова. Морали смо их све примити, таква су правила. И радујемо се томе, они су наше појачање – рекла је тада Клавдија Кутнар.

Најбољи студент у историји овог универзитета је био Ратко Дарда из села Ништавци код Приједора. Ратко се још као гимназијалац истакао успјесима на математичким олимпијадама. У Копру је завршио основне и мастер студије, а потом се отиснуо у далеки свијет.

Докторске студије је завршио у Паризу, на Институту „Јуссиеу“, најбоље рангираној математичкој школи у Европи. Потом је завршио постдокторске студије у Осаки, у Јапану, те на Универзитету у Базелу у Швајцарској.

Тако је широм свијета пронио славу свог “алма матер” универзитета из Копра.

(Српскаинфо) Фото: СИНИША ПАШАЛИЋ/РИНГИЕР

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Слаб пријемни

23.06.2024 18:35

Чуј сви имали 100% бодова, какав вам је то пријемни... Будалештина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.06.2024 20:06

А не као нас декана на ПАЛАМА да плагира рад ! Срамота

Name

Ре

23.06.2024 20:31

Иди и ти па покушај када си већ тако паметан.