Šta je jedna zemlja bez onih koji najviše znaju?

Profesori “sakuti” iz Kopra su prije desetak godina obilazili takmičenja u matematici, fizici, biologiji i drugim predmetima, da bi najbolje srednjoškolce iz regiona „bezecovali“ za svoje buduće studente. Nudili su im besplatno školovanje, stipendije, studentske domove, kurseve slovenačkog

Bosna i Hercegovina 23.06.2024 | 16:55
Šta je jedna zemlja bez onih koji najviše znaju?

Univerzitet "Na Primorskem" iz Kopra, najmlađi javni univerzitet u Sloveniji, osnovan je 2003. i već te godine njegovi agilni profesori su krenuli u "lov" na superodlikaše iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije. Misija je bila uspješna. 

Profesori “sakuti” iz Kopra su prije desetak godina obilazili takmičenja u matematici, fizici, biologiji i drugim predmetima, da bi najbolje srednjoškolce iz regiona „bezecovali“ za svoje buduće studente. Nudili su im besplatno školovanje, stipendije, studentske domove, kurseve slovenačkog.

Danas to više ne moraju da rade. Koparski univerzitet se već pročuo širom regiona po dobrim uslovima studiranja i po uspješnim studentima, koji su podigli rejting ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Kako je ranije za Srpskainfo potvrdila rektorka Klavdija Kutnar, “južnjaci” su već generacijama njihovi najbolji studenti, jer su, kako je rekla, vrijedni, pozitivni i dolaze sa odličnim predznanjem.

Navela je situaciju i 2022. godine, kada je Univerzitet raspisao konkurs za 25 studenata računarstva i IT tehnologija, za studije na engleskom.

– Prijavio se 71 student iz zemalja bivše Jugoslavije, prvenstveno iz Srbije i BiH, i svi su na prijemnom imali stopostotni broj bodova. Morali smo ih sve primiti, takva su pravila. I radujemo se tome, oni su naše pojačanje – rekla je tada Klavdija Kutnar.

Najbolji student u istoriji ovog univerziteta je bio Ratko Darda iz sela Ništavci kod Prijedora. Ratko se još kao gimnazijalac istakao uspjesima na matematičkim olimpijadama. U Kopru je završio osnovne i master studije, a potom se otisnuo u daleki svijet.

Doktorske studije je završio u Parizu, na Institutu „Jussieu“, najbolje rangiranoj matematičkoj školi u Evropi. Potom je završio postdoktorske studije u Osaki, u Japanu, te na Univerzitetu u Bazelu u Švajcarskoj.

Tako je širom svijeta pronio slavu svog “alma mater” univerziteta iz Kopra.

(Srpskainfo) Foto: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Slab prijemni

23.06.2024 18:35

Čuj svi imali 100% bodova, kakav vam je to prijemni... Budaleština

ODGOVORITE
Name

Marko

23.06.2024 20:06

A ne kao nas dekana na PALAMA da plagira rad ! Sramota

Name

Re

23.06.2024 20:31

Idi i ti pa pokušaj kada si već tako pametan.