Нова њемачка правила убрзавају егзодус бх. радника

Занимљиво је да медији јављају да ће се "нови" држављани Њемачке морати изјаснити да подржавају право Израела на постојање. Поједини економисти у БиХ сматрају да је то бизарно, али и истичу да ће нова њемачка правила свакако утицати на додатни одлив бх. радне снаге.

Босна и Херцеговина 29.06.2024 | 12:07
Нова њемачка правила убрзавају егзодус бх. радника

У пословној заједници у БиХ страхују од још јачег егзодуса домаће радне снаге према Њемачкој, након што је у тој земљи прије неколико дана почела примјена новог Закона о држављанству, захваљујући којем странци сада могу брже постати њемачки држављани и задржати пасош земље поријекла.

Да су зебње наших послодаваца оправдане, сматрају и економисти, који истичу да ће нова њемачка правила додатно мотивисати бх. држављане на миграцију према Њемачкој.

Аднан Смаилбеговић, предсједник Удружења послодаваца ФБиХ, каже да нова њемачка правила дају одређена олакшања за стране држављане у односу на досадашњи систем, мада су и досад радници масовно одлазили у Њемачку.

"Сигурно ће ово бити додатни мотив нашим људима да иду. Они ионако иду, и без тога. Али то није пресудно да ли ће неко отићи или не. Људи иду због ситуације у БиХ. Наше становништво, поготово радно способно, одлази, а ми остајемо без радника", рекао је Смаилбеговић за "Независне новине".

Каже да не види да власти у БиХ нешто предузимају да то исељавање смање, јер их то, оцјењује, не секира.

"Ми смо као Удружење послодаваца, ја мислим, најмање 30 различитих приједлога закона упутили на различите нивое власти, како би се покушао унаприједити пословни амбијент. Мада ни пословни амбијент није једини узрок због којих људи иду. Мислим да је политичка ситуација овдје пуно већи разлог због којег људи одлазе. Они не виде овдје перспективу за себе и своју дјецу. Економски разлози јесу врло важни, али мислим да нису на првом мјесту", навео је Смаилбеговић.

Занимљиво је да медији јављају да ће се "нови" држављани Њемачке морати изјаснити да подржавају право Израела на постојање. Поједини економисти у БиХ сматрају да је то бизарно, али и истичу да ће нова њемачка правила свакако утицати на додатни одлив бх. радне снаге.

"Поред бизарних правила која су за рубрику 'Вјеровали или не' попут обавезе подршке Израелу, мислим да ће олакшати трајни останак оних који су већ отишли, па тако свакако додатно мотивисати на усељавање у Њемачку. Међутим, и до сада је постајало све једноставније нашим грађанима отићи тамо, а њихова главна мотивација за одлазак није у Њемачкој, него у БиХ. Без обзира на све олакшице вани, ако би се стање у БиХ побољшало, то би једино могло зауставити или бар умањити исељавање", каже за "Независне новине" економиста Игор Гавран.

Покушали смо сазнати и колико је бх. грађана до сада пронашло посао у Њемачкој посредством Агенције за рад и запошљавање БиХ, као и да ли се цифра повећава из године у годину, али одговор на наш упит нисмо добили.

Према новим њемачким правилима, након пет година легалног боравка у Њемачкој, странци могу поднијети захтјев за добијање њемачког држављанства. Када је ријеч о такозваним посебним учинцима у интеграцији, добијање држављанства је могуће чак и након три године.

Наиме, свако ко може показати висок ниво знања језика, волонтирање или посебно добар успјех у школи или на послу, брже ће добити њемачки пасош. До сада су странци могли поднијети захтјев за држављанство тек након најраније осам година боравка у земљи.

Ипак, досадашњи предуслови за стицање држављанства остају на снази. Свако ко жели добити њемачко држављанство мора и даље бити у стању уздржавати самог себе. Штавише, у том сегменту ће правила бити пооштрена, тако да ће онима с ниским примањима убудуће бити теже доћи до држављанства.

(Независне) Фото: Илустрација/Геттy Имагес

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

А

29.06.2024 12:18

Никад веци број хрвата отсао из њемацке,висе отисло него досло први пут

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре А

29.06.2024 14:08

Хајде молим те, написи правилно бар једну простопросирену реценицу, да је сви разумијемо. Нема љутис.

Name

Академац

29.06.2024 12:28

Само отићо што даље одавде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

29.06.2024 12:54

Најљепси је на свијету мој родни крај Вратицу се своме дому у свој завицај ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

29.06.2024 12:59

МОЈ НАРОДЕ .ПОСЕБНО МЛАДИ ..НЕМА ТЕ ТУ СТА ЦЕКАТИ...3 ГЕНЕРАЦИЈЕ СУ УНИСТИЛИ У РС И БИХ ..ЗЛОЦИНАЦКА ВЛАСТ ...КАО ФУКАРА БУРЛЕ ..И ЊЕГОВ СИН И ЦЕРКА ...БЈЕЗИТЕ МЛАДИ ОВДЈЕ У ДЕ ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропол

29.06.2024 13:04

Ста их веже за БиХ , па свако нормалан бјези корупција,непотизам,политика су профитабле институције БиХ И саму БиХ.Ко.зели да гради себи ту будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Елла белла

29.06.2024 17:35

Да да додјите требају им борци против Русије прво странци у прве редове па онда они, зато толика брзина са пасосима

Name

Не окреци се сине

29.06.2024 13:23

Хајте, хајте дјецо драга, сто даље то боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ј@@@@

29.06.2024 13:46

Оде све из Републике Српске,остаће само костур од ње ако ови остану на власти како је кренуло и како су замислили,док све распородају у том ће и новорођену дјецу задужит својим лоповлуком и пљачком а ти народе пљешћи и даље на којекаквим скуповима и трибинама таквима што вам дјецу иселише у бијели свијет,боље нисте ни заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропала Њемач̣ка

29.06.2024 13:58

Гдје идете људи? Која Њемачка, после пандемије није иста земља, остај гдје си, каква црна Њемацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

29.06.2024 14:05

Ово је страсно! Ста је та будуцност БиХ, и ко су носиоци те будуцности?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

29.06.2024 14:13

Немају та правила за дрзављанство везе са егзодусом. Свеједно нико не одлази због дрзављанства, него због посла, пара и сигурности, како своје, тако и осталих цланова породице који остају и БиХ. Правила за добијање радне и борависне дозволе су остала иста, а то су она која свако мора испостовати да би отисао радити у Њемацку. Касније, да ли це добити дрзављанство за 3, 5 или 8 година, никога не интересује. Тако да та кукњава квази послодаваца нема смисла. Али ста це и они, колико год пара да дају, не могу дати оно сто БиХ као дрзава не мозе да гарантује, а то је право на барем солидну и сигурну будуцност. Одлазе људи из БиХ и са дебело надпросјецним примањима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миланка М.

29.06.2024 14:35

Ко може нек се ноге уфати,генерално из Босне односи се и на РС. Нема тамо сјајне будуцности...Не мора то бити Њемацка,има и других дрзава у које се мозе отици...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

29.06.2024 14:53

Увек се одлазило, али се и врацало. Ово сад је план насих "драгих пријатеља" сваба. Велики допринос одласку дају "амбасадори" и илегални свабо. Као да је илегалац послан, да ствара кризу, да уз помоц америцких санкција, истера нас свет са огњиста. Одлазе сва три народа. Док се ми измедју себе свадјамо, илегални свабо јос свадју подстице, јер има план и циљ. Кад се простор испразни, мозда планирају населити емигранте са Блиског Истока, и Авганистана. Све је то план, проклети били.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.06.2024 17:36

Људи ко хоце радити треба отици покусати ови овде феудалци пардон ,послодавци вас увијек цекају ако не успијете горе,да вас упосле на ову њихову инфузију пардон,плату која је довољна таман толико да не скапате,и наравно измирите обавезе према њима,тј дрзави.

Name

Фапа

29.06.2024 16:00

Само идите али запитајте се оћете ли имати времена да се вратите јер сотонско зло се откачило

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михо

29.06.2024 16:02

Академац, шта чекаш одма иди до још није касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

30.06.2024 01:11

Брзо це доци време да се и бези, од тамо где смо отисли. Надам се, да це се одлука о безању донети на време? Онда је било, ко закасни заврси у логору. Нека нам драги Бог помогне, да се одлуцимо правовремено.

Name

Тик так

29.06.2024 17:56

Није егзодус вец спас. Да није било тог васег "егзодуса" ми би и данас имали плате 300КМ или би копали у њиви цијели дан за цвају. Хвала мрском западу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сомболед

29.06.2024 21:31

Па, сама власт у БиХ ради активно на томе да испразни земљу да би дијаспора слала својима у БиХ и тако се стране паре сливале у земљу. Рачуница је једноставна. Нијемци и друге земље (Аустрија, Швајцарска, САД, Аустралија) радују се радној снази јер им је становништво старо и уби их бијела куга. Даће какве пожелите услове, само да привуку што више радно способног становништва. Са друге стране, ови наши им излазе у сусрет из горе наведених разлога. Све је то одавно разрађена шема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

01.07.2024 00:14

У САД становниство није старо.Напротив.