Умјесто резултата од лобирања у САД, власт добила санкције

Милиони марака су уложени у лобирање у Америци, а највећи покретач и заговарач је Милорад Додик. Међутим, узалуд су,чини се, сви милиони јер је Додик, некадашњи дашак свјежег вјетра, заузврат од Америке добио санкције и устоличено мјесто на црној листи и не само он него и комплетно руководство Републике Српске.

Република Српска 30.06.2024 | 17:28
Умјесто резултата од лобирања у САД, власт добила санкције

Иако власт често, бар у изјавама јавности, нема добро мишљење о Америци, ипак су годинама загледани у исту ту Америку којој су милионе марака дали не би ли, како тврде, представили Српску у најбољем издању.

Можда се право мишљење о трошењу милиона на лобисте види у изјави Милорада Додика из 2017.године када је за потрошених 30 милиона марака за лобирање рекао да то и није неки новац:

"Сасвим једна друга политичка конотација ако се то кумулативно гледа могуће да је тачно али имајући у виду активности у десетак година то и није неки новац за такву врсту активности“.

Можда Додику и није неки новац јер се сва лобирања плаћају из џепова грађана, али јесте за буџет Српске јер је због санкција упитно одакле ће се новац наћи чак и за текуће обавезе.

Ипак, не одустаје се од лобирања чак ни у јеку америчких санкција. Прошле године потписан је још један уговор са америчком лобистичком кућом Сцхифанелли Лаw-ЛЛП и то је укупно трећа лобистичка кућа с којом је у Америци потписан уговор.

- Проблем је што дугогодишње лобирање ни сви милиони нису донијели Републици Српској никакве ефекте, каже Бранко Нешковић, дипломата и публициста.

„Површним одабиром лобистичких кућа у Вашингтону и Бриселу нестручним и непосвећеним односом према стратешким инересима уз нестручну и неквалитетну геостратешку процјену, Република Српска је доведена у један неповољан међународни положај на којем би већ данас требали да радимо у контексту поправљања“, сматра Нешковић.

- Република Српска је својевремено, од свих држава на свијету, била трећа по новцу издвојеном за лобирање у Америци и то иза Кајманских острва и Уједињених Емирата. Оно што је невјероватно је то да се толики новци троше а да су резултати равни нули, сматра Младен Босић, некадашњи предсједник СДС-а.

„Они су се поуздали по логици коју иначе имају да парама могу купити све у то да ће утицати на америчку политику кроз средства која су велика за Републику Српскуа мала за политичке  процесе у Америци. Евидентно је да новцем нису ништа постигли и да би неко требао одговарати зашто је бачен новац грађана Републике Српске. Зашто да ми овако сиромашни плаћамо нешто што нема смисла али чисто сумњам да ће ико икад одговарати за тако нешто“, истиче Босић.

- У овом случају неко је заказао, да ли је фирма која ради на лобирању преварила Владу Српске и узела новац и није урадила посао који је требала или је власт преварила грађане и свјесно дала новац лобистичкој кући која нема добар резиме, поручује народни посланик Тања Вукомановић.

Према њеним ријечима, око 43 милиона КМ у посљедњих неколико година потрошено је на лобирање.

„43 милиона није мали износ то је буџет једне локалне заједнице у РС и тим новцем могло је много тога да се уради а дато је некоме ко није урадио ништа.  Имамо изјаву предсједника РС који је рекао да се нада да ће се то промијенити доласком Доналда Трумпа на власт у Америци, што је неозбиљно јер ако ћемо сједити и чекати да се нешто само од себе деси зашто смо све ове године плаћали фирмама да раде за нас а резултат је апсолутно изостао“, каже посланица ПДП у НСРС.

Иако се лобирање плаћа из буџета Српске, до сад нико од надлежних није нашао за сходно да истим тим грађанима који им пуне буџет објасне који су ефекти лобирања, пред ким се то стално брани углед Републике Српске и на који начин су лобисти вршили лобирање, ко су циљне групе лобиста.

Једино што смо за сад добили су санкције комплетном руководству Српске, а Репбулика Српска је такође и изолована што ће у даљој будућности остати урезано у историју и имиџ Републике Српске.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

xyз

30.06.2024 17:45

Немојте бити наивни. Лобирање је само још један начин "легалног" исисавања милиона из РС, јел се неко запитао где у ствари иде тај новац?

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

30.06.2024 17:52

"отео си ми коментар" ал нема везе Испалти се човјек у Вошингтону а тај пола пребаци Доди на рачун..Стара опробана схема

Name

Ре

30.06.2024 18:00

А сад товару доди блокиран и тај рацун!

Name

Ре

01.07.2024 00:22

Правити се наиван, исисавати новац под изговором лобирања је за неписмене. Земље које улазу у лобирање имају државност и вањску политику а РС нема никакв медјународни статус и као ентитет постоји само на основу устава БиХ. То не разумију људи да је бацање милиона узалудно цак и контрапродуктивно. Знам да се многим не свидја цути истину зато сто воље само да се прица како им одговара. Ово је истина остало су лази, дангуба и бацање милиона

Name

Ненад-Нострадамус

01.07.2024 07:11

И поред тих санкција власт побједјује и опстају на власти.Несто ту не стима.

Name

ре

01.07.2024 07:15

Знаци ми плацамо да неко лобира за љевцанског трактористу и онда тај примитивни пелцарос паприка добије санкције, а на крају му остају 3.5 милијарде, које су такодје нас новац. Мало компликована математика, али говори да није само он стока, него смо то и ми!

Name

Санкције

30.06.2024 17:53

Добро је док год Влада РС као институција (не као скуп људи) није под санкцијама. Ако се Влада надје под санкцијама готови смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тасо

30.06.2024 22:55

Ето па каже не исплати се лобирање.Макар нам влада нема санкције

Name

Корослав

30.06.2024 17:56

Да није лобирала не би добила санкције ,па нек кажу Американцима да ће престат лобирати и они ће им укинут санкције😶.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за правду

30.06.2024 18:43

Лобирање Кесићево са непознатом фирмом и чести туристички одласци код попова дида пеје унуке у Аризону и Флориду на окупљање 20 срба око цркве. Ко је очекивао нешто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

30.06.2024 19:27

Обраду Кесићу треба подићи највећи споменик у центру Бањалуке. Да није било њега, Додика не бисмо скинули са власти још 20 година.

Name

Вуле

30.06.2024 19:53

Колико је Бурло туп за било шта нормално, показује ангажовање лопине Обрада Кесића, шарлатана и преваранта, који је опљачкао РС за неколико милиона уз Бурлину помоћ. Обрад Кесић је у УСА на нивоу физичког радника, достављача пица, поштар већ не би могао бити. Међутим, нашао је заједнички лоповски интерес са Бурлом, па је глумио зобоже неку сиву еминенцију у УСА за лобирање. Његов утицај на УСА администрацију је отприлике раван утицају Змаја од Шипова, али је знао тобоже мудровати и заједно са Аном Тришић Бабић, Бурлином савјетницом за међународне односе, највише је утицао на луђачке Бурлине изјаве према УСА. Истовремено муж те савјетнице за мудросерице Ане Тришић Бабић, опљачкао је РС током короне за неких 30 милиона КМ. Према томе, шверцер и дезертер у рату, издајник у миру, води РС ка пропасти, наравно ако га народ не заустави, или је већ касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз ре Вуле

30.06.2024 21:15

Као високо образован човек (школе сам завршио у бившој СФРЈ, нисам ништа куповао), могу да кажем да је физика природна наука која се бави материјом и њеним кретањем кроз простор и време итд... и неприкосновено је да говна увек испливају на површину. Тако и овај Кесић, само се прилагодио укупној фекалној маси, којој припада и дотични му послодавац, којег нећу именовати. Већ и овај поданик Кесић ме тера на повраћање...

Name

мели

30.06.2024 21:27

Претјерали су са отимањем имовине, Алумина, Боксит итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

не

01.07.2024 00:46

Нова банка, Алумина,Боксит,Електропвиреда је на колико посто доwнлоад?

Name

xxxx

01.07.2024 00:15

Шта мислите тридесет милијуна за лобисте, Лобисте не добију ништа а уреди сем своји трошкова и добрих плаћа, остатак милиона вратити на рачун Додика и њему нај оданији људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

01.07.2024 07:05

Све неке пропалице критикују!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНА ПЛАЋКА

01.07.2024 07:38

Додиг је преко представништава плаћкао новац из буџета Р Србске. Р Србска од тога ништа није имала Осиромашио је тотално Р Србску на свим подручјима Он и његова породица уживају у милијардама оплаћканим народ нека зијева у ведро небо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еххх

01.07.2024 07:56

,,Да је фирма преварила Владу Републике Српске..."Срећо мала, није то гвождјара у Прњавору, па ето превариш некога.Иди се ти душо удај, лијепо је то -добар муж, здрава дјеца, остави ти политику некоме другом, иселисте све што хода.Не можеш ти ни за 10x веће новце постићи у Америци ништа ако радиш по свом, боље рећи по руском.Ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Два црна гаврана

01.07.2024 08:27

Што јес јес, али мора се признати да тај Обрад Кесић у Америци ипак добро лобира. Да не лобира добро и он би се нашао на црној листи санкционисаних. Лобира за себе, јер како су још наши стари примијетили, прво је бог себи браду начинио, ближа је поткошуља од кошуље и тако то. Лобира за себе, а пара капље ли капље, боље рећи цури, тече, плаћају му да цинкари, пардон, да лобира за себе.

ОДГОВОРИТЕ